Сервер: Тешко да ће косовски споразум бити постигнут наредне године

Сервер је притом додао да је лош сваки споразум који крши „суверенитет и територијални интегритет Косова“

Мале су шансе да договор између Србије и Косова буде постигнут пре краја мандата председника САД Доналда Трампа 2021, оценио је аналитичар Данијел Сервер на на округлом столу посвећеном Косову, новој влади, Европској унији, дијалогу са Србијом и будућности Косова, који је одржан на Универзитету “Џон Хопкинс”.

Сервер је рекао да је лош сваки споразум који крши суверенитет и територијални интегритет Косова, преноси Косово онлајн. “Добар је онај који омогућава велику децентрализацију и самоуправу на локалном нивоу за српску и албанску заједницу.

“За Србију је веома тешко да траже од Косова оно што не желе да привате у Србији. На пример, загарантована заступљеност мањина на Косову нема еквивалент у Србији, а реципроцитет је једно од основних правила дипломатије”, рекао је Сервер.

Представник Самоопредељења Хаки Абази рекао је да очекује да ће се нова косовска влада суочити са низом изазова, укључујући и споразум са Београдом. Према његовим речима, САД и ЕУ све су отворенији ка идеји да се време за постизање договора не лимитира.

„Нема сумње да је дијалог потребан. Мислим да је председник Србије Александар Вучић схватио да постоји нова реалност на Косову. Они имају врло конструктивног партнера на косовској страни, што значи да ако сви мислимо да је будућност ЕУ тај споразум би требало да буде европски споразум уз подршку САД“, рекао је Абази. Он је додао да неће поново отварати питање граница.

„Али, уколико буде постојала тенденција за саботажом у том погледу, мислим да ће реципроцитет бити наш одговор, решење које смо видели свуда у свету и не видим што би Балкан био изузетак”, рекао је Абази.

 

Насловна фотографија: Медија центар Београд

 

Извор Фонет/НСПМ, 07. новембар 2019.