Хаг подиже 200 оптужница против припадника ОВК

На Косову предвиђају да је подизање првих оптужница за ратне злочине питање дана

Милаим Зека, председник косовске Евроатлантске партије, тврди да би и лидер покрета Самоопредељење, Аљбин Курти, могао да добије позив за саслушање у Специјалном суду за злочине такозване ОВК, преноси Танјуг, позивајући се на косовске медије.

Зека каже да би суд у Хагу могао да подигне чак 200 оптужница. Према његовим речима представници свих странака ће добити позиве за саслушање. Ветерани ОВК већ увелико лицитирају са бројем оптужених и о догађајима због којих ће се судити у Хагу, али нико до сада није поменуо да би могло да буде подигнуто чак 200 оптужница.

На Косову предвиђају да је подизање првих оптужница питање дана, док је за Политику у Хагу речено да се истраге настављају. Информације о привођењу крају извесног броја истрага потврђене су нам и од добро обавештених саговорника у Србији.

„Биће позвани чланови Демократске партије Косова, а затим и покрета Самоопредељење”, наводи Зека.

Упитан на кога мисли када помиње Самоопредељење, Зека је рекао да је Аљбин Курти такође био део ОВК. Говорећи о намери неких да се у Хагу бране ћутањем, Зека је казао: На Косову су подигнуте тензије због све учесталијих позива из Хага, а ветерани не крију очекивања од нове владе и Аљбина Куртија да стави ван снаге закон о оснивању суда у Хагу, уколико постане премијер. Ветерани оптужују Хашима Тачија, председника привремених приштинских институција за оснивање овог суда.

Помињу датум 30. јун 2020. године, када истиче петогодишњи мандат суду у Хагу, основаном 3. августа 2015. године. Међутим, како нам је објашњено, мандат ће се наставити и после тог датума.

„Законом је предвиђено и усвојено у Скупштини Косова да ће се мандат СВК и СТ наставити и после тих пет година, све док Савет Европске уније не обавести Косово да су истраге и поступци пред Специјализованим већима завршени”, рекла је за Политику Анђела Гријеп, портпарол суда у Хагу.

Крајем прошле седмице, суд у Хагу је у својим просторијама организовао састанак радне групе бранилаца и заступника жртава, у знак подршке њиховим настојањима да оснују такозвано независно представничко тело. Председница суда Екатерина Трендафилова нагласила је изузетан значај постојања овог тела за извршење мандата СВК на, како је речено, „безбедан, независан, непристрастан, правичан и ефикасан начин”. До данас, 164 браниоца и заступника жртава уписано је у именик.

И док Специјализована већа подржавају организацију бранилаца и заступника, албански медији су пренели вест да Специјализовано тужилаштво истражује канцеларију Дритона Љајћија због „противзаконитог плаћања адвоката одбране”.

Коха је пренела да је Дритон Љајћи, руководилац Канцеларије за правну помоћ за потенцијално оптужене пред судом у Хагу, јануара ове године присуствовао саслушању Самија Љуштакуа пред специјалним тужиоцем.

„Али, према речима његовог адвоката, Артана Ћеркинија, он је ту боравио као преводилац у комуникацији између Љуштакуа и адвоката Џефрија Најса ”, извештава КТВ.

Специјално тужилаштво имало је сазнања о положају Љајћија, каже Ћеркини и додаје да је таква ситуација створена због тога што адвокат Најс није хтео да прихвати преводиоце тужилаштва. Искључујући могућност да Љајћи због овога буде позван, Ћеркини је казао да је Специјално тужилаштво, осим функционисања канцеларије, имало сумњу и због више плаћања за одбрану потенцијално оптужених.

Закон наиме предвиђа да сви оптужени имају право на пружање помоћи у покривању трошкова одбране, али тек након подизања оптужнице, а не у истражној фази или током саслушања.

 

Аутор Доротеа Чарнић 

 

Насловна фотографија: Profimedia

 

Извор Политика, 07. новембар 2019.