Макрона демантују Меркелова, Столтенберг, Помпео…

„Сматрам да су то прилично оштре речи. То није моје мишљење“, изјавила је Меркелова на конференцији за штампу са Столтенбергом

Канцеларка Немачке Ангела Меркел се не слаже са оценом француског председника Емануела Макрона да се НАТО налази „у коми“.

„Сматрам да су то прилично оштре речи. То није моје мишљење“, изјавила је Меркелова на конференцији за штампу са генералним секретаром НАТО-а Јенсом Столтенбергом. Ни Столтенберг се не слаже са Макроном.

„Алијанса је јака све док САД, Северна Америка и Европа, док сви заједно радимо то што смо радили деценијама. Наша колективна безбедност је најјача још од времена Хладног рата. Европски савезници повећавају ниво спремности својих снага, више инвестирају у одбрану. САД повећавају присуство у Европи“, рекао је генерални секретар НАТО-а.

Амерички државни секретар Мајк Помпео такође се огласио поводом изјаве председника Француске, рекавши да НАТО остаје најважнији стратешки партнер у историји. „Сматрам да НАТО остаје важан, веома значајан, а можда и најзначајнији стратешки партнер у историји“, рекао је Помпео.

Раније је Макрон у интервјуу који је дао Економисту изјавио да се НАТО налази у коми јер у раду Алијансе нема планова нити координације. Према његовим речима, нема координације око стратешких решења између САД и партнера из НАТО-а. Као пример он је навео операцију Турске у Сирији, која је започела након разговора председника САД и Турске.

 

Извор Спутњик 07. новембар 2019.

ЗАХАРОВА: МАКРОН ЈЕ У ПРАВУ, НАТО ЈЕ ДОЖИВЕО МОЖДАНУ СМРТ
Изјава председника Француске Емануела Макрона о можданој смрти НАТО-а одражава истину, написала је на “Фејсбуку” портпаролка руског Министарства спољних послова Марија Захарова. Марија Захарова наводи да Макрона изјава да је НАТО у стању мождане смрти представља јасну дефиницију тренутне ситуације НАТО-а.

СМИ: «НАТО полностью утратила координацию внутри союза, что можно охарактеризовать как "смерть мозга". Об этом заявил…

Posted by Maria Zakharova on Thursday, 7 November 2019

“Шта тачно Европа може да уради за контролу своје судбине? У 20. веку имала је два рата, у 19. веку и пре тога бесконачни број локалних ратова, као и активности на ширењу идеја уз помоћ копља и мача”, навела је Захарова, преноси Тас.

Додаје да су процеси који су настали након потписивања 14 тачака Вудра Вилсона, а који су еволуирали током Другог светског рата и развили се у економску и политичку интеграцију Европе, помогли да се изађе на крај са главним задацима да се зауставе бесконачне европске поделе. “Они су, такође, довели и до кризе идентитета и развоја”, закључила је портпаролка руског Министарства спољних послова.

Француски председник Емануел Макрон оценио је у интервјуу за британски Економист да је НАТО на самрти, а да се Европа налази на ивици понора. Макрон је упозорио чланице европске земље да се више не могу ослонити на Сједињене Државе, односно да се од Америке више не може очекивати да ће стати у одбрану земаља чланица НАТО-а.

“Оно што тренутно пролазимо може се описати као мождана смрт НАТО-а. Европа се налази на ивици понора”, рекао је Макрон. Додао је да Европа мора да почне да стратешки размишљати о самој себи као о геополитичкој сили. “У противном Европа више неће контролисати властиту судбину”, рекао је Макрон, пренео је Индекс.

 

Извор Танјуг/РТС, 07. новембар 2019.