Мировићу у ЦГ ускраћено право на адвоката, он поднео тужбу

Професор Мировић ће бити принуђен да поднесе нову тужбу Управном суду у Подгорици, изјавио је његов адвокат

Адвокат Иван Нинић из Београда који заступа проф.др Дејана Мировића саопштио је, да још увијек није стављена тачка на предмет његовог брањеника, којем су, подсјећамо црногорске власти биле забраниле улазак у Црну Гору, те да ће због новонасталих околности морати поднијети нову тужбу Управном суду у Подгорици.

„Таман када смо помислили да је правном насиљу и двиљаштву владајуће елите у Црног Гори дошао крај и да је стављена тачка на предмет мог брањеника проф.др Дејана Мировића, испаде да смо принуђени да поднесемо још једну тужбу Управном суду у Подгорици. Увреда за здрав разум је закључак Министарства унутрашњих послова да је сам Мировић проузроковао трошкове поступка јер је желео да пређе границу и да је сам требало да пише жалбу на меру забране.

Овде се не ради о 400 еура, већ о принципијеној и бескомпромисној борби да се укаже да је једна група људи, која је приватизовала Црну Гору, сматра да може некажњено да угњетава цивизацијска права интелектуалаца само зато што другачије мисле“, рекао је адвокат Нинић за наш портал.

Решење МУП-а
Решење МУП-а

Такође, нашем порталу доставио је тужбу и питања прослијеђена Управном суду:

„На основу чега тужени темељи своју тврдњу и закључак да је тужилац, својим понашањем исходовао покретање поступка? Да ли је тужилац имао сазнања да му је забрањен прелазак државне границе? Да ли је тужени претходно обавестио тужиоца да му је стављена мера забране преласка државне границе? Да ли би иста одлука туженог о ускраћивању права на услугу адвоката била и у ситуацији да је тужилац држављанин Авганистана?“

Начин на који госпођа Миланка Баковић, генерална директорица Директората за управне унутрашње послове, решава управни поступак, сматра адвокат Нинић, представља сарамоту и за Владу Црне Горе и за Министарство унутрашњих послова.

„Међутим, ово није властита одлука гопође Баковић, већ је то одлука министра Нухоџића који се крије иза нејаких плећа државне службенице, тако што јој је овлашћењем поверио потписивање управних аката из делокруга рада министарства. Такве људе треба развластити и лишити могућности да уништавају људске животе свих оних грађана који нису на линији „Прве фамилије“, јер одлуке које доносе и потписују у име државе Црне Горе представљају бруку која ће живети довека“, наводи Нинић.

Највећи апсурд, итиче он, је у томе што се његовом брањенику право на трошкове жалбеног поступка ускраћује по непостојећем члану 104. Закона о општем управном поступку из 2011. године.

„Одредбом чл. 147. Устава Црне Горе прописана је забрана повратног дејства прописа, те тужени орган у конркетном случају није могао 01. октобра 2019. године да примени пропис који више није на снази почев 01. јула 2017. године, што представља сваку лишеност смисла за тумачење права од стране МУП-а Црне Горе, врхунац бестидности појединаца у служби актуелног режима који тако срамне одлуке потписују и континуитет кршења елементарних људских права тужиоца проф. др Дејана Мировића“, појашњава Нинић.

У тужби је, наводи адвокат постављено следеће питање Управном суду: „Да ли би госпођа Баковић овакве „грешке“ правила и незаконита решења доносила у ситуацији да решава о остваривању права некога из „Прве фамилије“?

 

Насловна фотографија: Снимак екрана/Јутјуб 

 

Извор ИН4С, 07. новембар 2019.