Американци траже од Загреба да подржи филм о Јасеновцу

Из Стејт департмента захтевају од хрватске министарке културе да подржи реализацију филма „Дара из Јасеновца“ Предрага Антонијевића

Изасланик Стејт департмента за Холокауст Томас К. Јазгерди затражио је од хрватске министарке културе да помогне у реализацији филма о злочинима у Јасеновцу. Он ње је тражено да се састане с нашим редитељем Предрагом Гагом Антонијевићем.

Писмо с таквом молбом министарки Нини Обуљен Корзинек Јазгерди је упутио још у марту, након што је Антонијевића упознао у Вашингтону. У писму којим амерички званичник тражи подршку хрватске владе за филм “Дара из Јасеновца”, он представља опус Антонијевића, набраја његове филмове, помиње сарадњу с Оливером Стоуном и Денисом Квејдом и преноси министарки да му је Антонијевић рекао да му је важно да се његов филм базира искључиво на чињеницама.

Продуцент филма Макса Ћатовић за Курир је потврдио аутентичност писма, а београдски дневник пише још да иза тог пројекта стоји амерички експерт за Холокауст Мајкл Беренбаум, а да је продуцент Добривоје Танасијевић – Дан Тана. Тренутно је, иначе, у току снимање у Белој Цркви, док су касније планирана снимања и у Хрватској. У глумачкој екипи су Марко Јанкетић, Игор Ђорђевић, Вук Костић, а улоге су поверене и малишанима из Козарске Дубице. Србија овај филм финансира са 2.300.000 евра.

 

Извор Танјуг/Б92, 09. новембар 2019.