Бивши председник Бразила Лула да Силва пуштен из затвора

Ниједан грађанин не може да буде у затвору док на своју пресуду не искористи све могућности жалби вишим судским инстанцама, наводи АП

Бивши бразилски председник Луис Инасио Лула да Силва пуштен је данас из затвора, у којем је био од априла 2018. године. Бразилски суд је наредио да Да Силва буде пуштен из затвора након одлуке Врховног суда да ниједан грађанин не може да буде у затвору док на своју пресуду не искористи све могућности жалби вишим судским инстанцама, јавио је АП.

Америчка агенција подсећа да се и даље процесуира Да Силвина жалба на пресуду која га је довела до стављања иза решетака, а која се односи на бесплатно обнављање његовог апартмана на плажи у држави Сао Пауло у склопу мита. Да Силва је после изласка из федералне полицијске зграде у Куритиби пољубио своју девојку и поздравио више стотина окупљених који су дошли да му искажу подршку, додаје Асошиејтед прес. АП додаје и да је на председничким изборима 2018. Да Силва који је био председник од 2003. до 2010. важио за фаворита, али да га је поменута пресуда омела да се кандидује.

 

Извор Танјуг/НСПМ, 09. новембар 2019.