Отворена последња деоница Коридора 10

Отварањем пута ка Бугарској је и званично обележен крај радова на том коридору, чија је укупна дужина кроз Србију 813 километара

Деоница Коридора 10 ка бугарској граници, свечано је отворена за саобраћај у присуству највиших званичника Србије и Бугарске, Александра Вучића и Бојка Борисова, и бројних грађана у Банцареву. Тиме је званично обележен крај радова на том коридору, чија је укупна дужина кроз Србију 813 километара.

Овај пут и километри путева који су до сада изграђени управо су оно што смо желели кад смо почели да мењамо земљу, да мењамо себе, рекао је председник Вучић на отварању ове деонице и поручио да „неће стати”.

„Нећемо стати на овоме, наставићемо даље, градићемо без престанка да бисмо имали више посла, више инвестиција, да бисмо завршили тај чаробни круг и да бисмо могли да кажемо да смо створили успешну и најлепшу, за нас свакако најлепшу, земљу на Балкану”, поручио је Вучић.

Све је данас овде, рекао је он, и сваки сан који смо сањали, и свака нада коју смо прикривали, и свака вера коју смо имали, напор који смо уложили, преноси Танјуг. Како каже, срећа је мала реч да опише оно што тренутно осећа.

„И када смо пре неколико година почели да мењамо Србију желели смо баш ово, желели смо чуда, километре аутопутева, да то буде начин како се изражавамо, нови стандард, ново полазиште. Данас смо изградили више тих километара него за последњих 40 година. Оставили смо иза себе прашњаву прошлост и окренули се будућности. Да би људи могли да одлазе, али и да се враћају у Србију”, поручио је Вучић.

Премијер Бугарске Бојко Борисов поручио је да се отварањем источног крака Коридора 10 спајају Западна и Источна Европа. Као и Немци, каже Борисов, који су имали Берлински зид и који је пао пре 30 година, и зид између две земље, Србије и Бугарске, је „пао”.

„Ми имамо луку Варна, Бургас и све до Истанбула немамо препреке. Цела бугарска привреда ће користити овај пут у целости”, поручио је Борисов, обративши се први на церемонији отварања. Председник Вучић је претходно дочекао Борисова на другој страни тунела Банцарево и заједно су се довезли кроз тај тунел дугачак 881 метар, пренео је Танјуг.

Свечаности су присуствовали и премијер Србије Ана Брнабић, члан Председништва БиХ Милорад Додик, амбасадор Србије у Бугарској Жељко Јовић, представници влада две земље, иностраних кредитора и компанија које су радиле на тој деоници. Око тунела на „косини 6” налазе се транспаренти са натписима „Србија повезује Европу”, „Одговорно ка циљу”, „Градимо ка будућности”, „Пут победе”, „Пут успеха”…

Грађани су дошли са српским заставама и великим транспарентом „Будућност Србије”, „Ниш је из Вучића”, са сликом председника, јер, како кажу, без њега не би било ни аутопута. Са њима су стигли и трубачи.

До 1. децембра вожња ауто-путем источног крака Коридора 10, од Ниша до Димитровграда, у дужини од 86,9 километара биће бесплатна, а после тога 1.200 динара. Данас се у саобраћај пуштају деонице од Просека до Црвене Реке, укупне дужине 22,5 км (Просек-Банцарево 9,4 км, тунел Банцарево око 700 м, Банцарево-Црвена Река 12,4 км).

ВУЧИЋ ПРОГОВОРИО БУГАРСКИ
Председник Србије обратио се данас на отварању Источног крака Коридора 10 на бугарском језику, поздрављајући Бугаре који живе у нашој земљи, као и бугарског премијера Бојка Борисова и чланове његове делегације.

„Вежбао сам, немојте да се љутите што ћу много пута да погрешим да се кратко и на бугарском обратим. Бојко, немој много да ми се смејеш”, рекао је Вучић.

 

Извор Политика, 09. новембар 2019.

ВУЧИЋ: НАОРУЖАВАМО СЕ ДА НЕ БИ БИЛО РАТА
Неће бити никаквих санкција Србији, изјавио је председник Александар Вучић поводом навода о могућим санкцијама САД због куповине руског наоружања.

„Неће бити никаквих санкција“, рекао је Вучић за Прву ТВ и додао да евентуалне америчке санкције не би погодиле земљу и грађане.

„Нису то санкције које могу да погоде вас, ваљда неки људи желе да увек буде ’што горе, то боље‘. То су санкције које би можда погодиле мене или би можда погодиле неку фирму или би можда погодиле неког функционера. То не би погађало народ“, рекао је Вучић у директном укључењу на ТВ Прва.

Објаснио је да је данас потпуно другачији тип односа и могућих санкција.

„Верујем да то није реално и да се тако нешто неће догодити, ми ћемо да водимо рачуна о својој објективној снази. Ми нисмо Турска, немамо ту врсту моћи и снаге, ја сам тога сасвим свестан. Да ли вас вређа и да ли вас боли то што вам други одређује докле можете, шта можете, шта не можете, шта да радите? Можете да уђете у своје ципеле, ја не могу у ципеле 42 и 43“, навео је Вучић.

Нагласио је да Србија мора да се понаша рационално и реално, и поручио да људи уопште не треба да брину о санкцијама, него треба да размишљају о нашем економском развоју. Поручио је и да када се наоружавамо, не наоружавамо се за рат, већ се наоружавамо за то да рата не буде.

„Наоружавамо се да бисмо показали свима да смо тврд орах и да одвратимо сваког потенцијалног агресора од наше земље“, рекао је он. Осврнуо се и на примедбе политичких противника у земљи – када се, каже, не наоружавамо, онда кажу да имамо слабу војску, а када се наоружавамо – питају што се наоружавамо.

„Шта год да урадите, ништа не ваља“, закључио је Вучић.

 

Насловна фотографија: Председништво/Танјуг/Димитрије Голл

 

Извор Спутњик, 09. новембар 2019.