Почело повлачење војника и наоружања на истоку Украјине

Под надзором посматрача ОЕБС-а, војници с обе стране су кренули у уређено одступање и повукли се за по један километар

Украјинска влада и проруски побуњеници почели су повлачење својих снага у важном сектору на линији фронта на истоку Украјине, саопштила је украјинска војска. “Повлачење војника и наоружања је почело”, рекао је новинарима високи војни званичник Богдан Бондар. Новинска агенција побуњеничке Доњецке народне републике је пренела да “власти (Доњецка) поздрављају почетак повлачења оружја и војника”.

Операција је детаљно договорена, и почела је мало после подне по локалном времену, испаљивањем сигналних ракета с обе стране, белих као знак да су обе стране спремне а затим и зелених за почетак повлачења. Под надзором посматрача ОЕБС-а, војници с обе стране су кренули у уређено одступање и повукли се за по један километар. Раздвајање је било планирано за понедељак а потом и за петак, али је било одложено због размене ватре у том подручју. Претходно је до повлачења трупа дошло једном у јуну и крајем октобра.

Ове недеље је шеф украјинске дипломатије Вадим Пристајко рекао да је повлачење у подручју села Богданивка “последњи предуслов за организовање четвоространог самита” лидера Русије, Украјине, Немачке и Француске. Пристајко је изразио наду да би до састанка Владимира Путина, Володимира Зеленског, Ангеле Меркел и Емануела Макрона могло доћи још овог месеца у Паризу. То би био први састанак на том нивоу у решавању украјинске кризе од 2016.

Москва је до сада условљавала наставак преговора повлачењем војске из три сектора на фронту. Покушаји да се дође до мира су добили нови подстицај доласком Зеленског на чело Украјине у мају, међутим повлачење трупа изазива доста забринутости у Украјини, пре свега међу ветеранима. Зеленски, међутим, не престаје да позива на самит у нади да ће се рат тако окончати.

 

Извор АФП/Бета/Б92, 09. новембар 2019.