Шта је договорено на састанку Вучића, Раме и Заева у Охриду?

„Ако успемо, ово за све нас може бити извор економског раста у годинама које долазе”

Председник Србије Александар Вучић рекао је за РТС да је договор који је постигао са Зораном Заевом и Едијем Рамом добар за грађане. Очекује да ће он, ипак, бити нападнут због важности одлука. Не плашим се притиска, знам да је добро за људе у Србији, баш ме брига шта неко може да каже, рекао је Вучић.

Александар Вучић, Зоран Заев и Еди Рама су се договорили да се уведе систем који би омогућио путовање између земаља само уз личну карту, потом заједничке радне дозволе које ће омогућити рад у све три земље без додатних процедура и скраћење времена за камионе на границама. Вучић је за РТС рекао да је увек опрезан и претерано песимистичан, али да је састанак са Заевом и Рамом био веома добар.

“Имам страх да ће то бити нападнуто због важности одлука које смо донели”, упозорио је председник. О њиховом значају најбоље говори економски подаци.

“Можда људима не изгледа претерано важно, али за нас је Прешево трећи најважнији прелаз после Батроваца и Градине. И сама одлука да ветеринарска и фитосанитарна инспекција раде 24 сата дневно омогућиће камионима да три пута брже уђу у Македонију или Албанију и обрнуто”, објаснио је Вучић.

Навео је да ће то довести до невероватног смањења оперативних трошкова. Додао је и да је то много важније од личних карата – “политичка одлука важна за обичне људе”. Вучић је указао да је та иницијатива заснована на четири суштинске ЕУ слободе – проток робе, услуга, људи и капитала.

“Ако успемо, ово за све нас може бити извор економског раста у годинама које долазе. Креира се страховито добар инвестициони амбијент за све оне који желе да улажу у овај регион”, рекао је председник Србије. Навео је да су то “тектонске” промене које ће бити значајне за наше земље и привреде.

“Тиме шаљемо поруку стабилности, да имате слободу кретања, слободу протока роба на простору где живи 12 милиона људи и на прилично великој територији. Наше привреде ће да значе већу атрактивност за директне стране инвестиције за које је све важније дуално образовање, стабилност и слобода кретања на што већој територији и пријемчивост радне снаге”, рекао је Вучић.

„РАДИМО ОНО ШТО ЈЕ ЕУ ТРАЖИЛА“
Једна од критика које су изнете је да је то економски добра али политички неодржива одлука због односа Београда и Приштине. На питање да ли очекује проблеме између Београда и Тиране, Вучић је рекао да их не очекује, али да ће бити притисака на Едија Раму.

“Није лако ово напасти, то су прокламовани циљеви Берлинске конференције. Радимо оно што је ЕУ тражила, једино што то радимо сами”, навео је Вучић. Истиче да нема аргумената против овог договора, као и да се не плаши притисака.

“Пошто немају аргументе да нападну, радиће изнутра, из региона, проналазећи различита политичка оправдања, али нас тројица смо синоћ разговарали, гураћемо оно што је за нас добро. Не плашим се притиска, знам да је добро за људе у Србији, баш ме брига шта неко може да каже”, рекао је Вучић.

ВУЧИЋ СЕ НАДА ПОДРШЦИ МАКРОНА
Поводом најављеног сусрета са француским председником Емануелом Макроном, Вучић је рекао да очекује његову подршку за пројекат “мали шенген”. “Захвалан сам Американцима за подршку овом пројекту, надам се да ћемо добити и подршку Макрона јер без тога ће бити тешко добити подршку Европе”, закључио је Вучић.

 

Извор РТС, 10. новембар 2019.

 

ВУЧИЋ: МОЖДА НИКАД ВАЖНИЈИ РАЗГОВОР СА МАКРОНОМ
Очекујем да на предстојећем састанку са Емануелом Макроном у Паризу добијем подршку за пројекат “мали Шенген”, али и да чујем о новој методологији коју предлаже француски председник, рекао је јутрос председник Србије Александар Вучић за РТС на питање о састанку са Макроном, који ће се одржати у уторак.

“Његове идеје не бих потцењивао и ниподаштавао као што други раде. Желим да разговарамо и о овој иницијативи. Тражићу од њега и молићу за подршку, јер ако то будемо имали створићемо потпуно нове услове и то би нам био један од извора убрзаног раста у наредним годинама. Ако добијемо ту врсу подршке, неће бити лако да се све ово сруши. Можда нам никад нису били важнији разговори с Макроном”, закључио је Вучић.

Он је истакао да је захвалан Американцима за подршку овом пројекту, и да се нада да ћемо добити и подршку Макрона, јер без тога ће, каже, бити тешко добити подршку Европе. Он је истакао да је једнако важно да од француског председника. чује о његовој новој методологији, односно идејама у погледу Европске уније и политике проширења.

Вучић је подсетио да је са француским председником отворено разговарао и у Београду, током Макронове посете, читавих седам сати. “Он има изузетну енергију и ако би део онога о чему је говорио било могуће остварити, мислим да би то биле добре вести за Србију. Желим да чујем од њега тет-а-тет шта мисли и онда можемо да правимо неке планове за будућност”.

Вучић је у изјави за Пинк рекао да ће имати заједничку вечеру са Макроном и другим учесницима Конференције о миру, али да му је посебно захвалан за то што ће имати тет-а-тет сусрет.  “Данас цела Европа прича о Макрону и томе шта је износио и кренула је општа хајка у којој Србија неће учествовати, не само зато што је Макрон показао пријатељство према Србији”, рекао је Вучић. Подсетио је да је Макрон одржао емотиван говор у Београду током посете поручивши да жели да пружи Србима подршку и помоћ.

 

Насловна фотографија: Танјуг

 

Извор Вечерње новости, 10. новембар 2019.