Бојко Борисов: Гас из Турског тока ће потећи кроз Србију у мају 2020. године

Бугарска може да транспортује и гас из других држава, па ће заједно са Србијом снабдевати целу Европу, рекао је Борисов

Гас из Турског тока потећи ће кроз Бугарску ка Србији до маја 2020.године, изјавио је премијер Бугарске Бојко Борисов додавши да се дневно направи пет километара гасовода, преноси Танјуг. „Када ми урадимо наш део посла, а Србија ваш, са нашим гасоводима, аутопутевима и пругама – направићемо бизнис. Обе државе узимаће таксе”, рекао је Борисов за ТВ Прва.

Према његовим речима, уколико дође до гасне кризе, како се најављује, Бугарска има уговор са Русијом до 2030. године за испоруку гаса до Турске. Такође, Бугарска може да транспортује и гас из других држава, па ће заједно са Србијом снабдевати целу Европу, рекао је Борисов истакавши и важност путне и железничке инфраструктуре.

„Коридор 10 почео је да се гради 1970. године. Међутим, Бугарска га намерно тада није градила. Због тадашње политичке ситуације, ‘гвоздене завесе’, то је био својеврстан Берлински зид. То се сада мења”, рекао је Борисов. Борисов је рекао да је источни крак Коридора 10, пут који је урадила Србија, веома значајан за Бугарску и повезивање лука Варна и Бургас са западном Европом.

Додао је да његова земља завршава последње деонице Коридора 10, која ће бити завршена до 2021. године. „Нас тај пут води ка западу, а и вас повезује са истоком, нашим лукама и даље ка Турској. Такође, обновићемо и железнички транспорт, па ће новим возовима моћи брзо да се превози роба возовима који ће ићи око 180 километара на час”, рекао је Борисов.

 

Насловна фотографија: Profimedia

 

Извор Политика, 11. новембар 2019.