Москва: У Боливији је организован државни удар

Руско министарство спољних послова истакло је да Москва очекује од боливијских политичких снага да пронађу уставни излаз из кризе

Москва је дубоко забринута због чињенице да је спремност боливијске владе да тражи решења кроз дијалог одбачена догађајима који подсећају на инсценирани државни удар, наводи у данашњем саопштењу руско Министарство спољних послова. Веома је забрињавајуће да је током политичке кризе у земљи, спремност владе да се пронађу конструктивна решења кроз дијалог одбачена развојем догађаја који подсећају на инсценирани државни удар, наводи се у саопштењу, пренео је Танјуг.

Руско министарство спољних послова истакло је да Москва очекује од боливијских политичких снага да покажу одговорност и пронађу уставни излаз из кризе. Председник Боливије Ево Моралес је под притиском војске и вишенедељних протеста поднео јуче оставку, после скоро 14 година проведених на власти.

Моралес је оставку поднео под растућим притиском војске и јавности након његовог реизбора 20. октобра и протеста који су потом покренути због изборних нерегуларности. Протести и немири у Боливији почели су након одржавања избора крајем октобра, на којима је Ево Моралес победио, а у нередима је до сада убијено троје људи, а више од 300 је повређено.

Организација америчких држава (ОАС) саопштила је да је ревизијом утврђено да је било неправилности на изборима, а раније данас Моралес се сложио да се одрже нови избори и замене чланови изборне комисије.

 

Насловна фотографија: southchinamorningpost

 

Извор Политика, 11. новембар 2019.