Немачка добила првог турског градоначелника

Белит Онај, из партије Зелених, је тако постао први турски политичар који је постао градоначелник у неком већем немачком граду

Бирачи у Хановеру први пут у историји града изабрали су политичара турског порекла за градоначелника.

Белит Онај, 38-годишњи посланик партије Зелених, у недељу је освојио скоро 53 одсто гласова победивши свог ривала Екхарда Шулца, независног кандидата којег је подржала Хришћанско-демократска унија (ЦДУ), преноси „Анадолија“. Онај је тако постао први турски политичар који је добио функцију градоначелника у неком великом немачком граду.

Током своје предизборне кампање обећао је да ће Хановер претворити у еколошки град у коме ће се бринути о животној средини и климатским променама, борби за већу доступност социјалних станова и јефтиније становање и да ће побољшати социјалну кохезију.

Онај је један од најпопуларнијих младих политичара проимигрантске еколошке партије Зелених, који ужива велику подршку бирача са имигрантским пореклом. У Немачкој живи бројна турска заједница од скоро три милиона људи, од којих су многи (друга или трећа генерација) немачки држављани, чији су се преци доселили у земљу током 1960-их година.

 

Насловна фотографија: gzlive

 

Извор Спутњик, 11. новембар 2019.