Одржана централна церемонија обележавања Дана примирја у Првом светском рату

Венце су положили министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Зоран Ђорђевић и војни и дипломатски кор

У Београду код Спомен-костурнице бранилаца Београда у Првом светском рату на Новом гробљу данас је одржана централна церемонија обележавања Дана примирја у Првом светском рату, а венце су положили министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Зоран Ђорђевић и војни и дипломатски кор. Обраћајући се присутнима Ђорђевић је подсетио да је у Првом светском рату у Србији погинуло између 1,1 и 1,3 милиона људи и да се дана одаје пошта онима који су дали живот за слободу Србије.

Ђорђевић је казао да је Први светски рат био највеће зло које је задесило целу Европи и током ког су се дешава велика зверства и ратни злочини. Он је казао да је у Првом светском рату мобилисано 70 милиона људи, а да су људски губици били велики, преноси Бета. Ђорђевић је казао да се Србија увек борила на правој страни и да ће се увек на правој страни борити.

„Желимо да се никада више не врати било какав рат”, рекао је Ђорђевић и истакао да је Србија гарант безбедности на Балкану и неко ко заступа и ко жели мир. Поводом обележавања Дана примирја на Споменик незнаном јунаку на Авали венце је положио генерални секретар председника Никола Селаковић у име председника Србије.

„Голгота Великог рата и ваша победа у њему постали су незаобилазан део српског духа, идентитета и система вредности, као и најсветији пример пожртвовања и љубави према отаџбини. Данас када се Србија уздиже, гради и јача, ваш пример јој удахњује нову снагу и веру у себе. Вечна вам слава, бесмртни јунаци”, написао је Селаковић у спомен књигу.

 

Извор Политика, 11. новембар 2019.

ПОЛОЖЕНИ ВЕНЦИ НА ФРАНЦУСКОМ ВОЈНОМ ГРОБЉУ
Полагањем венаца на Француском војном гробљу у Београду, Француска амбасада обележила је данас Дан примирја у Првом светском рату. Венце су осим амбасадора Француске Жан Луј Фалконија положили и министар спољних послова Ивица Дачић, заменик градоначелника Београда Горан Весић, представници амбасада других земаља, Војске Србије, многобројних удружења… Амбасадор Француске рекао је истакао да је пре једног века, а годину дана после Великог рата први пут обележен Дан примирја.

„После четири године патње, смрти, потписани су споразуми о примирју, опсадно стање укинуто, почела је демобилизација, друштвени и политички живот се полако враћа, ратници се враћају кућама и откривају да се Француска током четворогодишњег рата променила, али се променила и Србија која у том периоду прошла кроз разна искушења”, казао је амбасадор.

Фалкони је навео да од тада Французи обележавају годишњицу завршетка Великог рата на свим француским гробљима широм света где се окупљају генерације да одају почаст. Нација се, како каже, сећа оних који су се борили од 1914. до 1918. на свим фронтовима, и на истоку и на западу .

„Не заборављамо проливену крв војника из Африке, Азије, Пацифика, славимо све савезничке народе који су били у истом боју. Уклесана имена мртвих на споменицима нас стално подсећају на вредност, част, храброст, оданост и јунаштво”, навео је амбасадор, преноси Танјуг.

Он је навео и да се од 2012. године 11. новембра одаје почаст свим синовима и кћерима Француске који су у новије време жртвовали своје животе током сукоба извршавајући своју дужност. „На данашњи дан нација одаје посебну почаст свим војницима који су погинули за Француску и који су се борили за очување наше независности и слободе”, рекао је Фалкони.

Амбасадор је навео и да је Србија платила високу цену током Првог светског рата и да је претрпела велике губитке, а да данас доприноси међународној безбедности учествујући у операцијама у очувању мира. „Ми то не заборављамо”, поручио је амбасадор Француске.

Пре почетка полагања венаца, интониране су химне Француске и Србије, али и песма „Креће се лађа Француска”. Весић је након полагања венца на спомен-обележју на Француском војном гробљу рекао да је Србија претрпела највеће губитке, јер је изгубила чак 28 одсто становништва и око 50 одсто мушке популације.

 

Насловна фотографија: Танјуг/Димитрије Голл

 

Извор Политика, 11. новембар 2019.