Успео пуч у Боливији, Моралес поднео оставку

„Дајемо оставку како наша браћа и сестре, државни службеници, не би били мета напада и претњи“, рекао је Моралес

Председник Боливије Ево Моралес поднео је оставку након што га је војска и полиција земље позвала да поднесе оставку усред насилних протеста широм ове латиноамеричке земље. Заједно са Моралесом, оставку су поднели потпредседник Алваро Гарсија Линера, министар владе Карлос Ромеро и министарка здравља Габријела Мотањо.

„Дајемо оставку како наша браћа и сестре, државни службеници, не би били мета напада и претњи“, рекао је Моралес обраћајући се нацији. Моралес је насталу ситуацију назвао државним ударом.

„Браћо и сестре, желим да вам кажем да наша борба неће престати. Наставићемо да се боримо за једнакост и мир“, истакао је он. „Сада је моја дужност као председника да пронађем начин за смирење ситуације“, додао је Моралес. Раније је командант оружаних снага Боливије Вилијамс Kалиман позвао председника Моралеса да поднесе оставку, како би помогао да се обезбеди стабилност у држави.

У Боливији су 20. октобра одржани председнички избори. Према информацијама које је објавио Високи изборни суд, на њима је победио досадашњи шеф државе Моралес. Његов главни ривал, бивши председник Карлос Меса, изјавио је да неће признати Моралесову победу у првом кругу. Након објављивања резултата гласања у Боливији почели су протести и штрајкови. Моралес је увео ванредно стање и оптужио опозицију да покушава да организује преврат.

Организација америчких држава је у недељу објавила извештај у којем се наводи да њени стручњаци који су били укључени у проверу резултата пребројавања гласова не могу да потврде те резултате и позвала на поновно гласање. Након тога Моралес је објавио о припреми нових избора и промену у саставу Високог изборног суда.

 

Извор Спутњик, 10. новембар 2019.

 

МАДУРО ОСУДИО ПУЧ ПРОТИВ БРАТСКОГ ПРЕДСЕДНИКА
Председник Венецуеле Николас Мадуро осудио је „пуч“ против свог савезника Ева Моралеса, након што је боливијски председник, на захтев војске, саопштио да подноси оставку на место шефа државе.

„Категорички осуђујемо пуч против нашег братског председника“, написао је Мадуро на Твитеру, преноси Ројтерс.

Истовремено је Мадуро, чији је претходник Уго Чавез, позвао савезнике широм света да се мобилишу, како би се заштитио први боливијски председник из редова аутохтоних народа. Оставку је од Моралеса, који је на челу државе скоро 14 година, тражила војска, како би се, како су навели, обезбедила стабилност у држави.

Немири у Боливији почели су 20. октобра након избора на којима је Моралес освојио четврти мандат. У нередима је до сада убијено троје људи, а више од 300 је повређено.

 

Насловна фотографија: reuters

 

Извор Спутњик, 11. новембар 2019.