Моралес прихватио азил у Мексику, Трамп слави демократију

Министар спољних послова Мексика Марсело Ебрард је потврдио да се Моралес укрцао у авион мексичке владе

Бивши председник Боливије Ево Моралес прихватио је понуду за политички азил у Мексику, дан након подношења оставке због оптужби за изборну крађу. Ево Моралес је на Твитеру објавио да га повређује што напушта Боливију, али да ће се вратити са више снаге и енергије.

Министар спољних послова Мексика Марсело Ебрард је потврдио да се Моралес укрцао у авион мексичке владе. Истовремено, војни командант Боливије наредио је трупама да подрже полицију која се сукобљава са Моралесовим присталицама. Према извештајима, у тим сукобима повређено је двадесетак особа.

Потпредседница боливијског сената Жанине Ањес навела је да ће она преузети функцију вршиоца дужности председника док се не одрже нови избори. Ањесова је ово објавила након што су потпредседник Боливије, председник Сената и председник Доњег дома парламента поднели оставке, што њу чини следећом у реду за преузимање функције председника.

Оставку је поднео и министар одбране Боливије Према уставу Боливије, ко год постане вршилац дужности председника, дужан је да у року од 90 дана распише нове изборе.

МИНИСТАР ОДБРАНЕ ПОДНЕО ОСТАВКУ
Боливијски министар одбране Хавијер Завалета поднео је данас оставку због протеста који погађају ту земљу, саопштило је Министарство одбране Боливије.

„Подносим оставку на место министра одбране, како бих одржао јединство оружаних снага“, рекао је Завалета и додао да врховни командант Ево Моралес, који је пре два дана поднео оставку, никада није наредио војци ни морнарици да упере оружје у свој народ. Истовремено, Завалета је позвао председничког кандидата и главног Моралесовог ривала на недавно одржаним изборима Карлоса Месу и вођу протеста Луиса Фернанда Камача да спрече ескалацију сукоба.

 

Извор Танјуг/Би-Би-Си/РТС, 12. новембар 2019.

 

ТРАМП: ОСТАВКА МОРАЛЕСА ДОНОСИ ДЕМОКРАТИЈУ
Амерички председник Доналд Трамп изјавио је да оставка председника Боливије Ева Моралеса представља значајан моменат за демократију на западној хемисфери. Трамп је одао признање народу Боливије зато што је захтевао слободу и боливијској војсци што је поштовала заклетву да ће штитити устав земље.

Он је оценио да Моралесов одлазак чува демократију и утире пут да се глас боливијског народа чује. Амерички председник је додао да догађаји у Боливији шаљу јасан сигнал Венецуели и Никарагви да ће „демократија и воља народа увек победити”.

„Корак смо ближе потпуно демократској, просперитетној и слободној западној хемисфери”, навео је Трамп, јавио је АП а преноси Танјуг. Ево Моралес, први домородац председник Боливије, поднео је оставку, након што га је на то позвала војска и после недеља протеста због спорних избора.

 

Насловна фотографија: heraldpublicist.com

 

Извор Политика, 12. новембар 2019.