Мук и аплауз на премијери „Дневника Диане Будисављевић“

На београдску премијеру филма стигао је и један од преживелих логораша и сведока страдања српске деце у усташким логорима

На 15. фестивалу „Слободна зона“ у Београду, у Комбанк дворани се премијерно приказује филм „Дневник Диане Будисављевић“. Истинита прича о држављанки аустријског порекла која је за време Другог светског рата, спасила више од 10.000 српске деце из усташких логора, коначно је стигла и пред публику у Србији.

Мук у дворани током трајања филма, прекинуо је дуг громки аплауз након прве од три распродате пројекције, а то је потврда да за Дневник Диане Будисављевић влада огромно интересовање. Београдској премијери присуствовала је редитељка Дана Будисављевић.

„Заиста ме пријатно изненадило да су три узастопне београдске пројекције распродате. Филм ће се баш због те велике популарности појавити у биоскопима. Показало се и овде, као и у Хрватској, у Пули, да публика жели да види ову причу“, каже редитељка Дана Будисављевић за РТС.

На београдску премијеру Дневника Диане Будисављевић стигао је и један од преживелих логораша и сведока страдања српске деце у усташким логорима – Милорад Јандрић. У потресном сведочанству у филму, Јандрић је навео да је имао само једну годину кад је одведен у логор Стара Градишка, а у покољу му је страдало дванаест чланова породице.

„Најтежи доживљај ми је био у Јастребарском, после Старе Градишке. У Јастребарско када смо дошли, наишли смо на малу децу, која су још пузала. Група у којој сам ја био је ходала, али смо остали ван себе када смо дошли у контакт са том малом децом“, присећа се Јандрић.

Један од најишчекиванијих филмова године – хрватско-словеначко-српска копродукција Дневник Диане Будисављевић, чијој премијери присуствују високе званице из друштвено политичког живота, од сутра ће бити приказиван у биоскопима и културним центрима у Србији.

 

Аутор Сандра Перовић 

 

Насловна фотографија: Снимак екрана/Јутјуб

 

Извор РТС, 11. новембар 2019.