Подгорица: „Мали Шенген“ је трошење енергије

Министарка економије рекла је да би евентуално прикључење овој иницијативи представљало само трошење енергије на нешто што је Црна Гора већ урадила

Министарка економије Драгица Секулић изјавила је да је у оквиру међународних организација и иницијатива Црна Гора већ испунила велики део онога што садржи најновија иницијатива лидера Албаније, Северне Македоније и Србије (мали Шенген) и да нема никаквих трговинских и других баријера према другим државама.

Министарка је казала да разуме потребу оних земаља које су једне другима постављале баријере да изађу са новом иницијативом.„Чињеница је да смо се ми први пут са текстом, како су они назвали, ‘акционог плана за убрзање слободног протока роба, људи, услуга и капитала’ упознали јуче ујутро на самом састанку. У том папиру нема ништа ново што ми до сад већ нисмо имали у различитим декларацијама и споразумима. Црна Гора као чланица ЦЕФТА-е нема отворена питања ни са једном земљом региона, посебно не се земљама које су иницијатори ове иницијативе што није случај са њима међусобно. Тако да је потпуно јасно да је Црна Гора већ отворила своје границе”, рекла је синоћ Секулић Телевизији Црне Горе.

Секулић је рекла да је Црна Гора испунила све препоруке Берлинске иницијативе, да грађани већ путују користећи као документ личну карту у све државе региона осим у Хрватску.

„Нема ту ништа ново што ми већ нисмо урадили. Ја сам данас консултовала колеге и питала како изгледа провера тог акционог плана. Они су ми са стране написали: ЦЕФТА, мера та и такође реализована, Берлинска иницијатива, мера та и та такође реализована”, казала је Секулић, преноси Бета.

Додала је да би евентуално прикључење овој иницијативи представљало само трошење енергије на нешто што је Црна Гора већ урадила.

„Ја разумем иницијаторе, то су земље којима је због различитих трговачких баријера које су постављале једне другима можда потребна нова иницијатива како би опет изнова обећали да ће радити оно што смо ми већ одавно урадили”, закључила је Секулић.

 

Насловна фотографија: Министарство економије Црне Горе

 

Извор Политика, 12. новембар 2019.