Podgorica: „Mali Šengen“ je trošenje energije

Ministarka ekonomije rekla je da bi eventualno priključenje ovoj inicijativi predstavljalo samo trošenje energije na nešto što je Crna Gora već uradila

Ministarka ekonomije Dragica Sekulić izjavila je da je u okviru međunarodnih organizacija i inicijativa Crna Gora već ispunila veliki deo onoga što sadrži najnovija inicijativa lidera Albanije, Severne Makedonije i Srbije (mali Šengen) i da nema nikakvih trgovinskih i drugih barijera prema drugim državama.

Ministarka je kazala da razume potrebu onih zemalja koje su jedne drugima postavljale barijere da izađu sa novom inicijativom.„Činjenica je da smo se mi prvi put sa tekstom, kako su oni nazvali, ‘akcionog plana za ubrzanje slobodnog protoka roba, ljudi, usluga i kapitala’ upoznali juče ujutro na samom sastanku. U tom papiru nema ništa novo što mi do sad već nismo imali u različitim deklaracijama i sporazumima. Crna Gora kao članica CEFTA-e nema otvorena pitanja ni sa jednom zemljom regiona, posebno ne se zemljama koje su inicijatori ove inicijative što nije slučaj sa njima međusobno. Tako da je potpuno jasno da je Crna Gora već otvorila svoje granice”, rekla je sinoć Sekulić Televiziji Crne Gore.

Sekulić je rekla da je Crna Gora ispunila sve preporuke Berlinske inicijative, da građani već putuju koristeći kao dokument ličnu kartu u sve države regiona osim u Hrvatsku.

„Nema tu ništa novo što mi već nismo uradili. Ja sam danas konsultovala kolege i pitala kako izgleda provera tog akcionog plana. Oni su mi sa strane napisali: CEFTA, mera ta i takođe realizovana, Berlinska inicijativa, mera ta i ta takođe realizovana”, kazala je Sekulić, prenosi Beta.

Dodala je da bi eventualno priključenje ovoj inicijativi predstavljalo samo trošenje energije na nešto što je Crna Gora već uradila.

„Ja razumem inicijatore, to su zemlje kojima je zbog različitih trgovačkih barijera koje su postavljale jedne drugima možda potrebna nova inicijativa kako bi opet iznova obećali da će raditi ono što smo mi već odavno uradili”, zaključila je Sekulić.

 

Naslovna fotografija: Ministarstvo ekonomije Crne Gore

 

Izvor Politika, 12. novembar 2019.

Pratite nas na YouTube-u