Пољаци упутили званичну ноту „Нетфликсу“ због документарног филма

Премијер Пољске истиче да географска карта у филму приказује распоред концентрационих логора унутар данашњих граница Пољске

Прeмијер Пољске упутио је писмо компанији „Нетфликс“ са захтевом да се унесу исправке у недавно приказани документарни филм о нацистичким логорима. Премијер Матеуш Моравјецки истиче да географска карта у филму приказује распоред концентрационих логора унутар данашњих граница Пољске.

Овим се Пољска погрешно представља као одговорна за логоре смрти, а зна се да је у ствари била окупирана у Другом светском рату од стране Немачке, додаје Моравјецки. У „Нетфликсу“ су у изјави за Ројтерс истакли да су свесни контроверзи у вези овог документарца.

Нацистичка Немачка напала је Пољску 1939. године, што је означило и почетак Другог светског рата. Немци су на окупираним територијама градили концентрационе логоре, укључујући и злогласни Аушвиц, у којима је убијено више милиона прогнаних, углавном Јевреја.

Пољски премијер је у писму Риду Хејстингсу, генералном директору компаније „Нетфликс“, навео да је важно „одати пошту жртвама и сачувати истину о Другом светском рату и холокаусту“, али оптужује „Нетфликс“ да су „поједина дела“ која су приказали „изузетно нетачна“ и „историјски ревизионистичка“.

Моравјецки је уз писмо приложио и карту Европе с краја 1942. године, као и налог Витолда Пилецког, који је добровољно био затворен у Аушвицу и који је пошто је успео да побегне, писао о својим искуствима. „Верујем да је та страшна грешка почињена ненамерно“, додао је. Моравјецки.

Прошле године у Пољској је уведен закон који кажњава сваки облик повезивања Пољске са злочинима које је починила нацистичка Немачка. Међутим, под притиском међународне заједнице, морали су да избаце одредбу да ће починиоци бити кажњени са три године затвора.

Током окупације већи део јеврејског становништва Пољске готово је уништен. Познато је, поред тога, да је било зверстава које су сами Пољаци починили над Јеврејима и другим цивилима током, али и после рата.

 

Извор Би-Би-Си/РТС, 12. новембар 2019.