Председница Европске комисије: Макрон отворио Русији врата Балкана

Она је нагласила да ако ЕУ не отвори перспективу земљама Западног Балкана, други ће попунити ту празнину, попут Кине, Русије, Турске

Председник Француске Емануел Макрон отворио је Русији врата Западног Балкана након блокирања преговора о приступању Албаније и Северне Македоније Европској унији, изјавила је председница Европске комисије Урсула фон дер Лајен.

Урсула фон дер Лајен позвала је лидере ЕУ да одмах започну преговоре о приступању, уз образложење да би „Русија и Кина могле да попуне празнину уколико се Унија не утврди у региону“. Фон дер Лајенова је у говору поводом 30. годишњице пада Берлинског зида рекла да је Европа много тога тражила од Северне Македоније и Албаније и да су те земље испуниле све што се од њих тражило, преноси британски Експрес.

„Сада треба да одржимо реч и започнемо преговоре о приступању“, рекла је Урсула фон дер Лајен. Она је додала да ако ЕУ не отвори перспективу земљама Западног Балкана, други ће попунити ту празнину, попут Кине, Русије, Турске или Саудијске Арабије. На недавном састанку Европског савета Макрон је био једини европски лидер који је блокирао преговоре са Скопљем и Тираном, а успео је и да убеди Холандију и Данску да се успротиве почетку преговора са Албанијом.

 

Насловна фотографија: focus

 

Извор Танјуг/РТС, 11. новембар 2019.