Вучић: С Макроном срдачан, добар и пријатељски разговор

„Реч коју сам користио у разговору била је ‘јасноћа’, шта можемо да очекујемо и чему да се надамо у будућности“, рекао је Вучић

Председник Србије Александар Вучић изјавио је у Паризу да је имао „веома срдачан, добар, отворен и пријатељски разговор“ са шефом француске државе Емануелом Макроном. Емануел Макрон је, према Вучићевим речима, желео најпре да чује председника Србије, а он је, како је истакао, рекао да бисмо желели јасно да нам се каже шта можемо да очекујемо и чему можемо да се надамо у будућности када је реч о европским интеграцијама.

Вучић је у изјави новинарима рекао да је изложио Макрону детаље иницијативе са Северном Македонијом и Албанијом о „мини шенгену“. Макрон га је питао да ли очекује и друге земље региона у тој иницијативи, а Вучић му је пренео да се томе нада. Вучић је уверен да ће Макрон и јавно подржати ту иницијативу.

Пренео је да је вечеру коју је Макрон раније приредио за учеснике Париског форума о миру искористио за разговор са многим званичницима из различитих делова света, као и са генералним секретаром УН Антониом Гутересом, са којим је разговарао, пре свега, о Косову.

„Најпре сам био на свечаној вечери коју је Макрон организовао за све госте Форума мира, на којој су били готово сви из региона. Видео сам Комшића из БиХ, Пендаровског из Северне Македонијеи, а видео сам и Тачија. Ја сам пре свега имао много добрих разговора са пријатељима из Конга, Јерменије, Нигера, и многим другим афричким и азијским пријатељима. Разговарали смо не само о подршци територијалном интегритету Србије, већ и о сарадњи и повећању трговинске размене.

Причао сам дуго и са генералним секретаром УН Антониом Гутересом о ситуацији на Косову“, пренео је Вучић, додајући да је сат и по колико је трајала вечера искористио да обави разговоре с људима из различитих делова света. Потом је, како је додао, имао дуг билатерални састанак с Макроном, који је прекинут само због телефонског позива америчког председника Доналда Трампа.

РАЗГОВОР С МАКРОНОМ У ТРИ ДЕЛА
Тај разговор Вучић је поделио у три дела. Први како је указао, тицао се свеукупне будућности Европе и шта ми можемо да очекујемо.

„Реч коју сам користио у томе је била ‘јасноћа’, шта можемо да очекујемо и чему да се надамо у будућности“, казао је Вучић. Он је указао на то да се Србија од 2000. године налази на европском путу.

„Две хиљаде треће смо ушли у кампању, посебно после смрти Зорана Ђинђића, према којој је требало да уђемо у ЕУ 2007. године, а из политичких разлога пустили су Бугарску и Румунију, иако нису биле спремне. Данас је 2019. година, и иако смо отворили приступне преговоре пре шест година, и отварамо годишње по 2, иако смо спремни за четири поглавља, промењена су правила која се односе на нас. А то је да у сваком тренутку могу кроз поглавља 23 и 24 да вас ограничавају. Имају могућност суспензије и реверзибилитета, али то не користе. Овако вас оставе да се надате брзом напретку“, објаснио је Вучић.

У другом делу разговора затражио је подршку Макрона регионалној иницијативи Србије, Северне Македоније и Албаније. „Молио сам Макрона за подршку и уверан сам да ћемо је добити јавно, јер је инцијатива заснована на четири важне слободе које промовише ЕУ, а које су универзалне.

Показао сам и шта је је оценила Светска банка. Добили смо званични податак Светске банке да би, ако би у иницијативи имали западнобалканску шесторку, заједничка уштеда износила 3,5 милијарде евра, а само за Србију 1,5 милијарди. Он ме је питао ‘планираш ли и очекујеш ли и друге’, а ја сам одговорио ‘надамо се'“, пренео је Вучић.

Он је истакао да се ради о огромној уштеди и да 1,5 милијарди евра за Србију значи десет одсто повећање пензија и 16 одсто повећања плата одмах.

МАКРОН ВЕРУЈЕ ДА ЈЕ КОМПРОМИС МОГУЋ
Трећи део разговора посвећен је и односу са Приштином. „Европа чека формирање владе у Приштини. Верујем да ће потом позвати и једне и друге да се разговара и пронађе неки компромис. Нисам сигуран да ће бити лако, али Макрон верује да у оно о чему смо говорили у Београду, а то је да је могуће наћи компромисно решење“, нагласио је он.

Такође, како додаје, разговарали су и о неким другим темама. Тако је пренео Макрону да Србија нема проблема с његовом отвореношћу и да његови интервјуи не сметају. „Боље да ствари рашчистимо раније него касније. Боље да знамо на чему смо него да се лажемо“, рекао је Вучић.

Он је истакао да, ма шта причали екстремни националисти, не можемо лако да преживимо без ЕУ, не због помоћи коју добијамо већ зато што је наша привреда ослоњена на Унију. С друге стране, како каже, по први пут се дешава да расте број оних који су директно против ЕУ и да је број противника и присталица готово изједначен.

За то, подвлачи, не може само Србија бити крива, те да ЕУ мора размислити колико је допринела свему томе нејасним порукама. Указао је и на то да је и Макрону рекао да, када пита да ли ЕУ може да гарантује да ће Србија, ако реши проблем Косова и неке друге, ући у ЕУ 2025. године, и да на то није добијао никакав одговор.

„Они су сами дали рок. Желимо да знамо када и шта, како бисмо могли народу да кажемо“, истакао је он. Вучић је указао да о закључцима разговора, који су били конкретни и добри, не може да говори, али је навео да Макрон одлично разуме ситуацију.

„Наставили бисмо још да причамо да га није Трамп звао. Сат времена имати билатерални разговор с Макроном после вечере је огромна част за нашу земљу. Срећан сам што могу да представљам тако добру и вредну земљу. Макрон нас је одвео у посебну салу ‘Пикасо’, где увек обавља билатералне разговоре, а не негде успут на маргинама, како с неким другима то ради“, пренео је он.

Истакао је да су договорили да до децембра обаве велики телефонски разговор после формирања владе у Приштини, да би Макрон чуо његово мишљење, и да испланирају сусрет у јануару.

„ЦИРКУСОМ ОКО ТРОВАЊА НАВУКЛИ НЕИСКУСНОГ КУРТИЈА“ 
Председник Србије Александар Вучић нагласио је да је „циркус“ око тровања чланова косовске изборне комисије приликом пребројавања гласова из централне Србије служио против лидера покрета Самоопредељење Аљбина Куртија.

 

Насловна фотографија: Председништо Србије/Димитрије Голл

 

Извор Танјуг/РТС, 12. новембар 2019.