Апелациони суд поништио одлуку о изручењу вође „Шкаљарског клана“ Црној Гори

Црногорске власти Вукотића траже због покушаја убиства у Котору 2016. а верују и да је он високорангирани припадник „шкаљарског клана”

Апелациони суд у Београду укинуо је првостепено решење којим је било утврђено да су испуњене претпоставке за изручење Црној Гори Которанина Јована Вукотића (38) која га тражи због покушаја убистава и држања оружја. Овом одлуком која је данас објављена на сајту Апелационог суда, наложено је Вишем суду у Београду да поново одлучи о замолници Црне Горе и отколни неправилности из укинуте одлуке.

Апелациони суд је усвојио као основану жалбу Вукотићевог браниоца Зоре Добричанин Никодиновић у којој је како каже, указано суду на чињеницу да решење Вишег суда не садржи разлоге о чињеницама које су предмет доказивања, односно у њему постоји одсуство разлога о одлучним чињеницама, због чега је донето уз битну повреду одредаба кривичног поступка.

У образложењу своје одлуке Апелациони суд подсећа да је између Србије и Црне Горе је закључен уговор о изручењу 2009. године, а затим допуњен 2010. године и који су у овом случају правилно примењени у питањима која су тим уговорима уређена.

„Међутим, основано је изјављеном жалбом указано да овим уговорима нису прописане претпоставке за изручење окривљеног страној држави, већ су те претпоставке прописане одредбом члана 16. Закона о међународној правној помоћи у кривичним стварима, због чега се примена ове одредбе Закона у конкретном случају, не може занемарити”, наводи се у одлуци.

Како Виши суд ову одредбу Закона није применио, он је према ставу Апелаицоног суда, пропустио да у првостепеном решењу да разлоге о свим одлучним чињеницама нужним за доношење правилне и законите одлуке у овој кривичноправној ствари, због чега је решење морало бити укинуто. Црногорске власти Вукотића траже због кривичног поступка за покушај убиства у Котору 2016. године и недозвољено ношење оружја и верује да је високорангирани припадник „шкаљарског клана”.

Иначе овај Которанин, који има држављанство и Србије и Црне Горе, у Србији издржава казну од 15 месеци затвора због поседовања фалсификованог пасоша са његовом сликом, али на име Георги Андонов. Казну, која му истиче у децембру, треба да одслужи у Србији.

На саслушању поводом истраге у Црној Гори, која су обављена у Београду, Вукотић је летос негирао дело за које се терети, подносећи тужилаштву доказе о свом алибију. Он је под истрагом је црногорског тужилаштва за покушај двоструког убиства у Котору 2016. године – Војина Ступара и Милоша Радоњића.

Кривичном пријавом подгоричке полиције која је подета тужилаштву поред Вукотића у том случају су обухваћени и Милић Миња Шаковић и Игор Дедовић. Међутим, Шаковићу је летос укинут притвор и пуштен је да се брани са слободе, а Вукотићева одбрана је у жалби поводом решења за изручење, у коју је Танјуг имао увид, цитирала мишљење црногоског тужилаштва поводом молбе Шаковићевог браниоца да му се укине притвор.

Црногорско тужилаштво сматра да су престали разлози за притвор Шаковићу, имајући у виду до сада прикупљене доказе у истрази, односно одбране Шаковића и Вукотића, затим исказе саслушаних сведока који су потврдили одбрану Вукотића да критичном приликом није ни био у Котору, као и исказе сведока који су навели да је окривљени Дедовић тада био у Словенији.

Поред тога, црногосрко тужилаштво је навело и да је ценило исказ оштећеног Ступара – да не зна колико је особа било у возилу из којег је пуцано на њега и Радоњића, да никога од њих није препознао и да не зна ко је пуцао на њих, наводи се у жалби Вукотићеве одбране која ове наводе у жалби цитира у прилог тези да нема довољног степена сумње да је он извршио кривично дело за које Црна Гора тражи екстрадицију.

Према ранијим саопштењима црногорске полиције, Вукотић је осумњичен и да је 23. маја 2016. године у Котору покушао да убије Тамару Звицер, супругу једног, од како се верује вођа супарничког „кавачког клана” Радоја Звицера.

Вукотић је у притвору у Београду од септембра 2018, а притвор му се урачунава у казну затвора, што значи да ће на слободу изаћи у децембру ове године. Он је 10. септембра 2018. године био ухапшен у турском летовалишту Анталија са фалсификованим македонским пасошем на име Георгије Андонов и већ сутрадан је депортован у Србију.

 

Насловна фотографија: Снимак екрана/Јутјуб

 

Извор Политика, 13. новембар 2019.