ЕУ мења правила о проширењу?

Међу чланицама Уније већ кружи „нон-пејпер“ незванични документ у којем се предлажу мере за преображај поступка преговора о проширивању

У институцијама Европске уније се незванично расправља о могућој „новој методологији“ преговора о чланству. Међутим, захтев да се крене у израду те реформе процеса проширивања није дошао до Европске комисије, изјавила је данас представница за штампу ЕК Мина Андрејева. О томе ће, додала је она, расправљати шефови дипломатија ЕУ идуће недеље у Бриселу.

Званичници у Савету министара ЕУ у Бриселу су агенцији Бета рекли да могу да потврде изјаву македонског председника Стеве Пендароског да међу чланицама Уније већ кружи „нон-пејпер“ незванични документ у којем се предлажу мере за преображај поступка преговора о проширивању.

Пендаровски је рекао да је такав документ припремио француски председник Емануел Макрон и мере преустројства преговора о чланству би требало да буду усвојене од вођа ЕУ у марту идуће године, што би омогућило и да се на самиту ЕУ-Западни Балкан у мају у Загребу да „зелено светло“ за преговоре о чланству са Северном Македонијом и Албанијом. Макрон, по речима македонског председника, нема намеру да издејствује неку замену за пуно чланство кандидата са Западног Балкана.

Француски председник је на самиту ЕУ у октобру ставио до знања да се Париз, а то углавном подржавају и Холандија, Данска и још пар чланица Уније, противи отварању нових преговора о чланству све док изнутра Унија не обједини и ојача своје редове, с тим да се и спор и неделотворан садашњи поступак преговора о чланству такође потпуно преобрази.

Према француским изворима, реч није о томе да се Западном Балкану понуди „повлашћена веза“ с Унијом уместо чланства, већ да се преговори убрзају и кандидати добију могућност да, у случају да успешно спроведу реформе на неком сектору, одмах добију и средства из фондова ЕУ, што би иначе, по садашњем систему, добили тек кад постану чланице.

 

Извор Бета/Б92, 13. новембар 2019.