Н. Бабић: Трамп нуди Ердогану 100 милијарди долара да се реши система С-400

Чини се да је под притиском Конгреса Бијела кућа изгубила стрпљење и заиста жели окончати дебакл са С-400

Као што је познато, Турска би требала склопити још један уговор за куповину руских система С-400, а преговара се и куповина авиона Су-35С. Из Анкаре су поручили да су узели малу паузу и да су преговори тренутно у застоју, док је Москва одговорила како за њих евентуални исход у које Турска не би купила С-400 не значи ништа, јер за ове системе противваздушне одбране „купци ионако чекају у дугом реду“.

У покушају да осујети реализацију уговора, али и да се Анкара „ријеши система које је већ добила“, амерички предсједник Доналд Трамп понудио је турском предсједнику Реџепу Ердогану уговор вриједан 100 милијарди долара и “заобилазно рјешење” за рјешење ситуације са санкцијама због куповине руских система противваздушне одбране С-400, јављају амерички медији. Према писању Вашингтон поста, позивајући се на изворе у Бијелој кући, Трампови приједлози за побољшање односа између Сједињених Држава и Турске садржај су писма које је Ердогану упућено прошлог дана.

Према америчком листу, Трампови приједлози вјероватно ће “разљутити” заступнике у америчком Представничком дому, који су у октобру подржали увођење санкција Турској због њене војне операције у Сирији. Прошле недјеље су Сједињене Државе затражиле су  од Турске „да се ријеши система С-400“. То би био велики успјех Трампове управе, иако је мало вјероватно да ће се Ердоган ријешити већ испоручених система. Подсјетимо, раније у сриједу је високи представник администрације Вашингтона рекао како Анкара може очекивати “огромне користи” захваљујући програму производње америчких вишенамјенских борбених авиона Ф-35, али да би их се то постигло, потребно је “ријешити проблем” око руских противваздушних ракетних система С-400.

Амерички предсједник Доналд Трамп рећи ће то турском колеги Реџепу Тајипу Ердогану када буде посјетио САД. „За САД је неприхватљива присутност руских противваздушних ракетних система С-400 у Турској, чланици НАТО пакта“, најавио је помоћник предсједника Сједињених Држава за националну безбедност Роберт О’Брајен. “У НАТО-у нема мјеста за С-400 и НАТО не може дозволити значајне војне набавке од Русије, амерички предсједник ће то врло јасно пренијети Ердогану када дође овдје у Вашингтон”, рекао је амерички званичник.

“Ако се Турска не ријеши С-400, санкције према  закону о “Супротстављању америчким противницима путем санкција”, CAATSA,  ће вјероватно проћи одобрење у Конгресу, уз подршку већине обје странке”, додао је О’Брајен. Подсјетимо, Русија је у новембру завршила испоруке свих компоненти С-400 у Турску. Испорука друге пошиљке може се провести у оквиру распореда, извијестио је у Анкари. Али остаје нејасно што Ердоган добива, а што губи ако пристане на приједлог који представља преседан у глобалној трговини оружјем?

Мидл ист ај пише како би Турска могла бити примљена у партнерски програм пројекта Ф-35 ако пристане да не активира системе С-400 и се обавеже да убудуће неће куповати руске системе оружја. Ердоган би се требао састати с Трампом данас увече у Вашингтону, а главна тема ће бити питање турског споразума о набавци С-400. На разговору ће учествовати чак два висока заповједника НАТО пакта који ће говорити о овом питању и турском упаду у сјеверну Сирију, подручје гдје су САД намјеравале створити курдску квазидржаву.

Чини се да је под притиском Конгреса  Бијела кућа изгубила стрпљење и заиста жели окончати дебакл са С-400, било санкционисањем Турске, било пријетњама санкцијама како би Анкару приморала да прихвати њене услове. Трамп је у писму које је прошлог понедјељка достављено Ердогановом помоћнику Ибрахиму Калину понудио специфичан начин рјешавања проблема без изрицања казни. Као што смо рекли, Турска не би требала активирати системе С-400, морала би допустити редовне посјете америчких званичника који би провјерили стање система и Анкара би се требала обвезати да више неће куповати руско оружје.

ПОСАО ВРИЈЕДАН 100 МИЛИЈАРДИ ДОЛАРА?
Ако Ердоган прихвати његове услове, Трамп се такође обвезао да ће вратити Турску у програм Ф-35 и склопити билатерални трговински споразум вриједан 100 милијарди долара. Шта би овај споразум обухватао, није јасно, јер САД нису у ситуацији ријешити унутрашње проблеме, поготово не дати подстицај турској привреди у оволиком износу, ма о којем се послу радило.

Иако није споменуто у писму, Трамп је јавно више пута рекао како би Турска за одбрану својих територија требала купити америчке ракетне системе Патриот. Анкара је преговарала о овој могућности, али САД никада нису пристале на пријенос дијела технологије или да се системи производе у Турској, што је за Ердогана неприхватљиво, скупо и непотребно. Ердоган је новинарима прошлог дана рекао да је још увијек заинтересован за Патриот, иако још увијек под наведеним  условима.

Трампов захтјев да се Турска „ријеши“ система С-400 произлази из тога да је његова администрација овлашћена санкционисати земље које послују с руском војном индустријом, што чини према закону који је амерички Конгрес ратификовао 2017. године, закону CAATSA, или „Супротстављању америчким противницима кроз санкције“. Иако је Турска потписала споразум с Москвом пуно прије куповине, амерички су дипломати рекли да и даље подлијеже законом предвиђеним санкцијама.

Ако би се Турска успјела вратити програму Ф-35, могла би купити готово 120 ових борбених авиона из Сједињених Држава. Турска би такође могла наставити производити дијелове авиона који би турским компанијама тијеком животног вијека програма могли донијети девет милијарди долара прихода.

ЕРДОГАН СУМЊА У ПОНУДУ
Међутим, Трампово писмо, како се чини, није увјерило Ердогана да поступи по жељи Вашингтона. Ердоган је, одговарајући дописом, рекао Трампу да Турска неће разговарати о питању система С-400 на темељу претпоставки. Поновио је свој захтјев за формирањем заједничког одбора за рјешавање проблема и наставио бранити аргумент да унутар турске одбрамбене структуре С-400 и Ф-35 могу бити компатибилни.

Турско вођство и даље вјерује да би Ердоган могао увјерити Трампа да пронађе алтернативно рјешење за кризу када се њих двојица састану на ручку и проширеном билатералном састанку у Бијелој кући. Роберт О’Брајен, нови Трампов савјетник за националну безбедност, изјавио је у недјељу да ће САД учинити “најбоље” како би Турска остала унутар НАТО пакта.

Упитан у интервјуу за Си-Би-Ес хоће ли Трамп ставити вето на санкције против Турске, О’Брајен је рекао: “Морамо видјети шта ће се догодити. Ако се Турска не ријеши тих С-400, Турска ће осјетити утјецај тих санкција.“ “У НАТО-у нема мјеста за С-400 и руско оружје. То је порука коју ће му предсједник врло јасно пренијети кад буде овдје у Вашингтону”, рекао је Роберт О’Брајен. Кад ју је контактирала агенција Мидл ист ај, Бијела кућа је одбила коментарисати причу, а канцеларија турског предсједника је одбила дати било какав коментар.

 

Аутор Небојша Бабић

 

Извор logicno.com, 13. новембар