Председник Аустрије сагласан са Макроновим изјавама о НАТО-у и ЕУ

Ван дер Белен је нагласио да је Макрон у праву у вези са многим питањима приликом „изношења дијагнозе о НАТО-у“

Председник Аустрије Александар ван дер Белен изјавио је да је сагласан са мишљењем француског председника Емануела Макрона у вези са безбедношћу у Европи и стањем у НАТО-у.

Он је након састанка са председником Белорусије Александром Лукашенком у Бечу, рекао да је за ЕУ често тешко да донесе јединствену одлуку у вези са спољном политиком, јер је потребно да се усагласи став свих 28 земаља, а не само одобрење једног председника или министарства спољних послова.

“Углавном је потребно доста времена за усаглашавање мишљења. Некада сам саркастично напомињао да гледајући политичку структуру ЕУ није изненађујуће то колико је времена потребно, већ чињеница да ЕУ уопште постоји”, истакао је Ван дер Белен.

Ван дер Белен је нагласио да је Макрон у праву у вези са многим питањима приликом “изношења дијагнозе о НАТО-у” у интервјуу за магазин Економист, када је рекао да је Алијанса доживела “мождану смрт”, јавио је ТАСС.

“Учествоваћемо у дугим дискусијама у покушају да пронађемо пут за излазак из ове ситуације”, додао је аустријски предсједник. Изјаве Макрона о НАТО-у критиковали су немачки канцелар Ангела Меркел и генерални секретар Алијанске Јенс Столтенберг.

 

Насловна фотографија: MetropoleVienna

 

Извор Срна/Блиц, 12. новембар 2019.