Раму и Куртија посвађао “мали Шенген”

„Нови Сад и Охрид су били грешка. Не почиње се са Србијом. Почиње се договором Косова и Албаније“, поручио је Курти Рами

Албански премијер Еди Рама изјавио је да политичари у Приштини, супротстављањем заједничкој иницијативи за стварање балканског „мини Шенгена”, угрожавају спољну политику Албаније зарад својих унутрашњих политичких интереса.

Рама је за албанску телевизију „Топ ченел” рекао да је дуго времена објашњавао Аљбину Куртију, лидеру Самоопредељења и кандидату за премијера привремених приштинских институција, у чему је значај процеса „мини Шенгена” и да би био веома изненађен ако он то не разуме, јер је, како је додао, Курти довољно интелигентан.

„Ако се претвара да разуме или не разуме, то је његов избор, али изгледа да се спољна политика са Албанијом користи за унутрашњу политику. Не верујем да је то најбоље, имаћемо времена да разговарамо и продубимо дискусије”, рекао је Рама, преноси Танјуг.

Поводом изјаве Куртија о отварању граница између Албаније и Косова, рекао да тако нешто не може да се учини без пристанка Србије. „Ако Курти жели да отвори границе, онда се мора сложити са свим државама”, рекао је Рама.

Албански премијер је навео и да га руководство у Приштини није питало за мишљење када је одлучило да уведе таксе на робу из Србије, али да је он ту одлуку искрено подржао, пре свега као акцију која би требало да има политички, а не економски резултат.

 

Извор Политика, 12. новембар 2019.

КУРТИ КРИТИКУЈЕ РАМУ
Лидер покрета Самоопредељење Аљбин Курти поново је критиковао Албанију и премијера Едија Раму због учествовања на тројном састанку у Охриду. Курти је поручио да је албански премијер требало да сачека формирање нове приштинске владе. Он каже да је тај пројекат, започет у Новом Саду, а настављен у Охриду, не само исхитрен и погрешан, већ да је Албанија требало да га покрене с Приштином, а не с Београдом.

“Нови Сад и Охрид су били грешка. Не почиње се са Србијом. Почиње се договором Косова и Албаније, наставља договором Хрватска-Бугарска, а затим званично Сарајево, Подгорица и Скопље, па тек на крају Београд”, навео је Курти, пренела је приштинска Газета блиц.

Према речима Куртија, Београд треба да буде на последњем месту, јер се, како каже, не каје за “злочине почињене с Путиновом Москвом” у последњем рату. “Зато мислим да су састанци у Новом Саду и Охриду били погрешни кораци”, рекао је Курти.

 

Извор Танјуг/Б92, 13. новембар 2019.