У Боливији опозиција нелегално прогласила председницу, на улицама избили сукоби

Љутите Моралесове присталице покушале су да дођу до зграде Конгреса вичући да нова председница мора да поднесе оставку

На улицама престонице Боливије избили су сукоби пошто се опозициона лидерка у Сенату Дјанине Ањес прогласила привременом председницом земље. Ањес се прогласила прелазном председницом Боливије, упркос недостатку кворума током гласања за њен избор, пошто су посланици левичарске странке бившег предедника Ева Моралеса, који је поднео оставку и побегао у мексико, бојкотовали гласање, пренео је Ројтерс.

Она је преузела привремену контролу над Сенатом касно у току дана, а представници Моралесове странке Покрет за социјализам нису били присутни када је то објавила. Љутите Моралесове присталице покушале су да дођу до зграде Конгреса вичући да она мора да поднесе оставку, преноси АП.

Моралес, који је желео да трансформише Боливију као први урођенички председник, одлетео је јуче у Мексико који му је доделио азил, док су хиљаде његових присталица захтевале његов повратак на улице престонице Боливије. Моралес, као и потпредседник Боливије, поднели су оставку пре два дана суочени са притисцима и протестима због оптужби за превару на изборима 20. октобра, на којима је Моралес однео убедјиву победу.

Он је по слетању у Мексико рекао да неће одустати од политичке борбе. АП пише да је његов одлазак био драматицан пад за бившег пастира лама и водје синдиката узгајивача коке који је за 14 година као председник помогао да се милиони извуку из сиромаштва, повећају социјална права и додје до високог економског раста у најсиромашнијој земљи Јужне Америке.

На крају је, међутим, његов пад проузрокован инсистирањем на томе да остане на власти. Кандидовао се за четврти мандат након што је одбио да прихвати резултате референдума који је подржао ограничења мандата за председника.

Моралес је такође, убрзо након што је постао председник 2006. године, купио нови авион и изградио председничку палату у 26 спратова са хелиодромом. Моралес је одступио убрзо након што је прихватио позив тима Организације америчких држава за нове изборе. Тим је известио о неправилностима на изборима чији су службени резултати показали да је Моралес добио тек толико гласова да избегне други круг у којем би, како аналитичари тврде, могао изгубити од уједињене опозиције.

Након што је Моралес поднео оставку, његове присталице су у понедељак поставиле су барикаде како би затвориле неке путеве који воде до главног аеродрома, док су његови непријатељи блокирали већину улица које воде до главног главног града испред Конгреса и председничке палате.

 

Насловна фотографија: MarketWatch

 

Извор Танјуг/Б92, 13. новембар 2019.