Vučić: Kosovo ne može da postane član Unesko, biće interesantno moje pismo

„Uveren da Kosovo ne može da postane članica Unesko i da će Srbija u ovoj organizaciji uvek uspeti da u budućnosti odbrani svoje interese“

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić, nakon obraćanja na 40. konferenciji Uneska u Parizu, izrazio je uverenje da Kosovo ne može da postane članica te međunardone organizacije.

“Imamo dobre odnose sa Unesko i ne postoji nikakva doza straha da bi neko mogao da naruši poredak u kojem su članice Unesko samo međunarodno priznate zemlje. To znači da sam uveren da Kosovo ne može da postane članica Unesko i da će Srbija u ovoj veoma značajnoj organizaciji uvek uspeti da u budućnosti odbrani svoje interese”, rekao je Vučić u izjavi novinarima.

Unesko je, prema njegovim rečima, ponovo organizacija koju svi poštuju, što se, kako ističe, vidi i po ogromnom odzivu zemalja na ovoj konferenciji. Naveo je da Srbi znaju da je Unesko važan u smislu zaštite kulturno istorijskih spomenika na KiM na čemu je ponovo insistirao, te dodao da je ta organizacija značajna i za razvoj obrazovanja svojim planovima, stategijama i programima.

Zbog toga, ocenio je, poseta šefice te organizacije Srbiji u septembru bila veoma važna. Učešće na ovoj konferenciji, prema njegovim rečima, bila je još jednom prilika da Srbija zaštiti teritorijalni integritet i upozori još jednom na ugroženost četiri dragulja južno od Ibra na KiM – Pećku patrijaršiju, manastire Gračanica, Bogorodica Ljeviška u Prizrenu i Dečani, kao i grobnih mesta i svih drugih značajnih mesta koja su bila ugrožena u prethodnom periodu od strane onih koji ne priznaju državu Srbiju. Čestitao je timu Srbije u Parizu pri Unesko koji vredno rade da bi se pozicionirali Srbija na najbolji način.

VUČIĆ: SRPSKOM NASLEĐU NA KIM POTREBNA ZAŠTITA
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić poručio je danas, u obraćanju na 40. zasedanju Generalne konferencije Uneska u Parizu, da i dalje postoje pritisci da se srpsko nasleđe na Kosovu i Metohiji preda nekom drugom i da mu je neophodna zaštita.

Vučić je kazao da je veoma važno šta će biti usvojeno u Unesko, jer je za očuvanje mira i stabilnosti veoma važno čuvanje kulturnog nasleđa. To je, kako je naglasio, važno za svaku naciju, a tako i celi svet. Vučić je istakao da se Srbija zalaže da se Povelja Uneska i dalje poštuje. Podvukao je da je neophodno da se posveti posebna pažnja zaštiti kulturnog nasleđa od svih oblika nasilja.

S tim u vezi je ukazao da je srpsko kulturno nasleđe na KiM, koje je pod zaštitom Unesko, ugroženo, a kao primere naveo manastire Dečani, Peć, Gračanicu, i druge. “To kulturno nasleđe nije važno samo za srpski identitet, već za celu Evropu i svet”, naglasio je Vučić, ističući da Povelja Unesko mora biti poštovana. Vučić je dodao da će Srbija biti spremna da konstruktivno i blisko sarađuje sa svim zemljama koje su članice Uneska.

Kazao je da je neophodna saradnja kako bi se suočili sa zajedničkim problemima. “Mir je jedan od najvažnijih ciljeva, ali je nemoguć ukoliko ne učimo šta su kulture, bez komunikacije, bez poznavanja međusobnih razlika. Unesko je jedan od glavnih stubova koji drže sve”, podvukao je Vučić. On je istakao da Unesko mora da pruži odgovore na izazove sa kojima se suočava čovečanstvo i naglasio da su miran međudržavni dijalog, tolerancija, kao i međudržavna razmena vrlo važne za očuvanje stabilnosti.

VUČIĆ: BIĆE INTERESANTNO MOJE PISMO
Predsednik Aleksandar Vučić kaže da će biti interesantno njegovo pismo i razgovori koje će imati danas i sutra povodom poziva Evropske narodne partije da prisustvuje njihovom kongresu u Zagrebu. “Biće interesantno moje pismo i razgovori koje ću voditi danas i sutra, a pritom ću se truditi da odbranim mogućnost da razvijamo normalne odnose sa Hrvatskom. Međutim, za tango je potrebno dvoje”, rekao je Vucić novinarima u Parizu.

On je ponovio da se povela “strašna hajka” zbog postavljanja spomen ploče u kasarni za čoveka koji ni za jedno delo nije osuđen (generalu JNA Mladenu Bratiću). “Vi imate na desetine spomenika nacističkom ministru Mili Budaku iz nacističke države Hrvatske, koji je tražio da se trećina Srba protera, trećina prekrsti i trećina ubije. Kako hoćete da to prećutim, kako da na to ne odgovorim. Je l’ to velikosrpska ideja”, upitao je Vučić.

On je naveo da se trudi da ne priča o ustaškim zlodelima i sve šta je njegova porodica doživela od Hrvata u Drugom svetskom ratu i u poslednjim ratovima i kako njegov otac ne pamti ni svog oca, ni svog dedu, jer je rođen posle njehove smrti, u izbeglištvu u Srbiji.

“Kuće Vučića prve su spaljene tokom rata 1992. godine. Opet su sav bes iskalili na uglednim Srbima u selu Čipuljić, kod Bugojna. Uvek sam se zbog toga trudio da spustim loptu, da mirno reagujem, da ne odgovaram na različite priče i to ću se truditi i ubuduće”, rekao je predsednik.

Dodaje da su Srbi u Drugom svetskom ratu išli na klanje ne misleći da će to nekada da dočekaju. I njegovom dedi, navodi, stožernik je obećao da mu “neće faliti dlaka sa glave”. “Nije dlaka, ali je glava falila”, rekao je predsednik. Kako kaže, ne želi da njegova lična istorija na bilo koji način utiče na međudržavne odnose i trudi se da racionalno posmatra stvari.

“Šta hoćete od nas danas, da vam ne odgovorimo na bilo šta. Da nas ponižavate i nipodaštavate svaki dan, a da ne smemo ni da kažemo da smo Srbi, ili da moramo da kažemo ”krivi smo za sve””, zaključio je on.

VUČIĆ: TEŠKO JE RAZGOVARATI S LjUDIMA KOJI NEMAJU VIZIJU
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić ponovio je danas u Parizu da kritike i napadi na inicijativu o formiranju “malog šengena” potvrđuju koliko je ona dobra i vredna pažnje i podsetio na procenu Svetske banke da bi balkanska šestorka njenom realizacijom uštedela 3,5 milijade evra.

“Ekstremistima, i albanskim i srpskim i kojim god hoćete, njima se ne dopada ništa što spaja ljude, ništa što donosi mir i stabilnost i razvoj. Oni bi voleli da užvaju u bari i žabokrečini u kojoj nema pomaka”, rekao je predsednik srpskim novinarima u Parizu i izrazio žaljenje što je teško i razgovarati sa ljudima bez vizije.

Vučić je konstatovao da je druga stvar, kad je reč o inicijativi, da li će svi izdržati tu dozu pritiska. Onima iz Crne Gore koji tvrde da su se već povezali u regionu, poručio je da sa Srbijom to nisu učnili.

“Sa nama niste. Možda sa nekim drugim, nemamo brze trake za kamione, naši kamioni na granicama čekaju po 100 stati, a podsetiću Svetska banka kaže da bi zapadno-balkanska šestorka uštedela 3,5 millijarde evra ako bi uspeli da impelemetiramo i sprovedemo inicijativu u delo”, rekao je Vučić novinarima u Parizu, nakon obraćanja na 40. Generalnoj konferenciji Uneska.

Predsednik je izrazio žaljenje što ne može da se razgovara a ni da se postižu ozbiljni rezultati sa ljudima koji, kaže, nemaju viziju, ne razumeju ništa i postoje samo da bi nekoga opsovali, udarili ili išarali pozorište.

Vučić je sve to rekao na molbu novinara da prokomentariše ocene da “mali šengen” predstavlja formiranje velike Albanije i dodao da odgovor može da pruži samo dobronamernim ljudima, ali ne i onima “koji tuku i tukli bi žene i ispred Pinka, poput pripadnika Dveri”.

“Kakvo je to stvaranje velike Albanije tako što ćemo napraviti još traka kojima naši kamoni mogu da prođu, da možemo sa ličnim kartama da idemo i mi i oni, što nećemo morati da izdajemo posebne radne dozovle”, rekao je predsednik. Upitao je te koji su protiv inicijative kako misle da srpska ekonomija napreduje.

Vučić je rekao da su pojedini lagali narod da je incijativa samo zato što brinemo o albanskom paradajzu iako je upravo suprotno, jer brinemo o srpskom paradajzu, kečapu, ajvaru, ljutenici i pinđuru…  Uz izvinjenje što će morati da koristi takve reči, predsednik je rekao da bi neko tvrdio suprotno i napadao incijativu mora da bude neobrazovan i neozbiljan.

Prema njegovim rečima, Srbija će imati i vagone za vozove i Bošovu fabriku kućnih aparata i mnogo toga da prodaje što drugi neće imati. “Srbija sa svim zemljama u okruženju, osim sa Mađarskom ima suficit, sa Slovenijom je mali, sa Hrvatskom nesto veći”, rekao je predsednik.

Predsednik je ocenio da je dorbo što među opozicijom ipak ima i onih što hvale inicjativu jer to pokazuje da su odlično razumeli poruku naroda, jer su po poslednjim istraživanjima svi zajedno tek jedva prešli cenzus.

“Ljudi neće politiku u kojoj kada gradite auto-puteve njima to smeta, kao i kada spajate ljude. Kada ih pitate šta ne valja, ne znaju šta da kažu – kada gradite auto-put za Prišitnu kažu to je auto-put za veliku Albaniju, a to je put koji će Srbe iz Gračanice za manje od sat vremena dovesti do Prokuplja”, rekao je Vučić.

 

Naslovna fotografija: Predsedništvo/Dimitrije Goll

 

Izvor Tanjug/Večernje novosti, 13. novembar 2019.

Pratite nas na YouTube-u