Молдавија добила проруску владу

Социјалисти који имају само 36 од 101 места у парламенту, формирали су владу захваљујући подршци 27 посланика Демократске странке

Парламент Молдавије изгласао је у четвртак поверење новој мањинској влади Социјалистичке партије коју предводи проруски оријентисани Игор Додон. Молдавија, бивша совјетска република, годинама је у политичкој кризи због тензија између проруских и прозападних странака.

Социјалисти који имају само 36 од 101 места у парламенту, формирали су владу захваљујући подршци 27 посланика Демократске странке коју је основао олигарх у егзилу Влад Плахотњук. Нову владу ће водити технократа Јон Чику, који није члан Социјалистичке партије.

Молдавска влада је 12. новембра добила неповерење парламента, тако што је 38 посланика подржало премијерку Мају Санду и њену владајућу коалицију. Молдавија је једна од најсиромашнијих држава Европе, под теретом корупције и политичке нестабилности.

Та земља од 3,3 милиона ставновника између Украјине и Румуније, има тешкоће да изађе из политичких криза које је редовно погађају због политичко-финансијских скандала после открића 2016. године о нестанку једне милијарди долара из каса три државне банке.

 

Насловна фотографија: EPA-EFE/DUMITRU DORU

 

Извор АФП/Бета/Б92, 14. новембар 2019.