Нови сукоби у Боливији, земља на ивици грађанског рата

Демонстранти су изашли на улице Ел Алтоа, који се сматра Моралесовим упориштем, махали домородачким заставама и узвикивали „Грађански рат”

Дан након што се опозициона лидерка у Сенату Ђанине Ањес прогласила привременом председницом земље, а након оставке Ева Моралеса, избили су нови сукоби у Боливији између присталица бившег председника и полиције. Том приликом полиција је употребила сузавац како би растерала демонстранте.

Демонстранти су изашли на улице Ла Паза и Ел Алтоа, који се сматра Моралесовим упориштем, и махали разнобојним домородачким заставама и узвикивали „Сада, грађански рат”. „Не желимо ниједног диктатора. Ова жена је кренула на нас и зато смо љути. Борићемо се с нашом браћом и сестрама до Моралесовог повратка. Он мора да доведе кућу у ред”, рекла је једна од учесница протеста.

Ђанина Ањес се прогласила прелазном председницом Боливије, упркос недостатку кворума током гласања за њен избор, пошто су посланици левичарске странке бившег предедника Ева Моралеса, а који чине две трећине Конгреса, бојкотовали гласање, јавља АП а преноси Танјуг.

И поред тога, она је преузела власт наводећи да Устав не захтева обавезно кворум у Конгресу. Након што се прогласила за председницу, именовала је новог команданта војске који је у уторак поднео оставку.

 

Насловна фотографија: StarTribune

 

Извор Политика, 14. новембар 2019.