Владика Игњатије није више на челу Богословског факултета

Досадашњи декан је поднео оставку и, кажу, напустио састанак, а за в. д. декана је, том приликом, именован доцент др Златко Матић

Најављена смена декана Богословског факултета, владике Игњатија Мидића, на основу одлуке Светог архијерејског синода, како преносе београдски медији, догодила се на седници Наставно-научног већа пре два дана. Досадашњи декан је поднео оставку и, кажу, напустио састанак, а за в. д. декана је, том приликом, именован доцент др Златко Матић, продекан за финансије, иначе управник Одбора за верску наставу при Епархији браничевској.

Избор новог декана, који потом именује продекане, одложен је за наредну седницу, чији датум није одређен, истичу упућени и напомињу да су већу присуствовали патријарх Иринеј, а у име синода владика бачки Иринеј.

Иначе, крајем прошле недеље на сајту Ректората БУ осванула је ова вест: „Поступајући по обраћању председника Академијског одбора за високо образовање Српске академије наука и уметности и председника Савета Универзитета у Београду, Одбор за статутарна питања данас је једногласно усвојио Мишљење, у којем је истакнуто да је утицај Светог архијерејског синода Српске православне цркве, као тела које није у оквиру Универзитета у Београду, на статус запослених на Православном богословском факултету у супротности са Законом о високом образовању и Статутом Универзитета.

Истовремено, закључено је да ће о усаглашености извесних одредаба Статута Православног богословског факултета са Статутом Универзитета у Београду бити заузет званичан став на наредној седници одбора.”

 

Насловна фотографија: Универзитет у Београду 

 

Извор Политика, 14. новембар 2019.