Вучић објавио да не иде у Загреб, хрватска опозиција ликује

Он је одлучио да не дође због „праве медијске харанге” која се води у готово свим хрватским медијима против његовог доласка

Председник Србије Александар Вучић обавестио је председника Европске народне партије (ЕПП) Жозефа Дола да неће путовати у Загреб на конгрес ЕПП, јавља Радио-телевизија Србије.

Како се наводи, Вучић је Долу у писму објаснио да иако је припремио „озбиљну анализу догађања у региону” и онога што би сви заједно морали да учине, ипак одлучио да не дође због „праве медијске харанге” која се води у готово свим хрватским медијима против његовог доласка.

„Желим да додам да никаквих стварних разлога за такву врсту хајке нити је било, нити их има, осим што поједини кругови у хрватском друштву не могу да се навикну на снажнију улогу Србије и на чињеницу да се Србија економски подиже, а и политички није више на коленима”, навео је Вучић. Он је навео да се није уплашио и да је много пута одолевао таквим нападима и одговарао на организоване нападе.

„Несумњиво је да би ми одлазак у Хрватску и јасно заступање српске политике донело значајне поене у Србији, али, узео сам у обзир и оно што је за мене најважнији део политике коју представљам, а то је, пружање руке и отворена врата за боље односе између Срба и Хрвата… Ни на који начин не желим да утичем на додатно погоршање положаја Срба у Републици Хрватској”, навео је Вучић.

Вучић је додао да су у Србији сви добродошли и да ни против једног учесника и члана Европске народне партије неће бити вођена било каква хајка и харанга, преноси Бета.

 

Извор Политика, 14. новембар 2019.

ХРВАТСКА ОПОЗИЦИЈА ОДЛУКУ ВУЧИЋА СМАТРА ПОБЕДОМ
Парламентарна опозиција у Хрватској ликује и доживљава као својеврсну победу одлуку руководства Европске народне странке (ЕПП) да у згради Сабора не одржи ниједан од скупова у оквиру Изборног конгреса те европске партије, који ће у Загребу бити одржан од 19. до 21. новембра.

Иако је председник Србије Александар Вучић саопштио да неће присуствовати том конгресу, на који га је позвао њен председник Жозеф Дол, део хрватске опозиције, која га сматра „четником“, упутио је низ увреда и критика највише на његов рачун, али и на рачун премијера Андреја Пленковића и италијанског политичара Антонија Тајанија, за којег је речено да је фашиста.

Говорећи ван дневног реда, посланик опозиционог Моста независних листа Миро Буљ је, преноси загребачки Вечерњи лист, рекао да је одлука о изнајмљивању сале у Сабору била срамотна и задовољно додао: „Сада у последњем тренутку (ЕПП) штити партнера ХДЗ, јер како дозволити да у време Вуковара у Сабору буде странка у којој су четник Вучић и фашист Тајани“.

Подсетио је и да му је због његовог противљења да се у Сабору одржавају седнице ЕПП-а у оквиру Изборног конгреса те европске странке два дана било забрањено да говори у парламенту.

„Ово је победа и заштитили смо дигнитет Хрватског сабора“, рекао је Буљ.

Посланик Хрватске сељачке странке Крешо Бељак не мисли да је одустајање ЕПП-а од одржавања седница Председништва и Скупштине у Хрватском сабору победа опозиције, већ и даље, како тврди, фига у џепу.

„Фигу коју су држали цело време Пленковић и ХДЗ сада су ставили у џеп. Не мења се чињеница да су Александар Вучић и Андреј Пленковић део исте европске породице. Мислим да би било превише гледати четника како говори у хрватској саборници, човека који је 1995. године у Глини говорио да ово никада неће бити усташка Хрватска, а сада да говори у ‘усташком’ Сабору“, рекао је Бељак.

То би, казао је, било превише и за Пленковића, али он ће бити у Загребу, биће део исте породице и то апсолутно ништа не мења на ствари.

„Сви они који имају имало здравог разума знају да су ХДЗ и Српска радикална странка де факто иста странка“, рекао је Бељак.

 

Насловна фотографија: Танјуг/Драган Кујунџић

 

Извор Танјуг/РТС, 14. новембар 2019.