Демонстранти у Хонгконгу заузели универзитете, убили чистача, траже изборе

Влада је саопштила да је 70-годишњи чистач био на паузи за ручак у среду када су га погодили предмети које су бацали маскирани демонстранти

Демонстранти забарикадирани на једном универзитету у Хонгконгу траже да се Влада обавеже да ће се одржати локални избори 24. новембра. Маскирани демонстрант на Кинеском универзитету Хонгконга изјавио је јутрос да влада има 24 сата да испуни захтев о изборима.

Студенти и други демонстранти заузели су водеће универзитетске кампусе у Хонгконгу, поставили барикаде и нагомилали Молотовљеве коктеле и друге предмете за борбу. Јавна телевизија РТХК јавила је да је једна трака у главној улици Толо рашчишћена, али да је власти још нису отвориле за саобраћај.

Један мушкарац умро је од повреда задобијених када је погођен у главу за време сукоба измедју присталица владе и демонстраната, преноси Би-Би-Си. Влада је саопштила да је 70-годишњи чистач био на паузи за ручак у среду када су га погодили предмети које су бацали маскирани демонстранти.

У Хонгконгу је забележена ескалација насиља ове недеље са интензивним уличним окршајима измедју полиције и демонстраната, као и сукобима на универзитетима. Антивладини протести одржавају се у Хонгконгу више од пет месеци. Продемократски активисти наводе да би влада могла да прибегне сили као разлог за отказивање избора.

 

Извор АП/Бета/Б92, 15. новембар 2019.