Demonstranti u Hongkongu zauzeli univerzitete, ubili čistača, traže izbore

Vlada je saopštila da je 70-godišnji čistač bio na pauzi za ručak u sredu kada su ga pogodili predmeti koje su bacali maskirani demonstranti

Demonstranti zabarikadirani na jednom univerzitetu u Hongkongu traže da se Vlada obaveže da će se održati lokalni izbori 24. novembra. Maskirani demonstrant na Kineskom univerzitetu Hongkonga izjavio je jutros da vlada ima 24 sata da ispuni zahtev o izborima.

Studenti i drugi demonstranti zauzeli su vodeće univerzitetske kampuse u Hongkongu, postavili barikade i nagomilali Molotovljeve koktele i druge predmete za borbu. Javna televizija RTHK javila je da je jedna traka u glavnoj ulici Tolo raščišćena, ali da je vlasti još nisu otvorile za saobraćaj.

Jedan muškarac umro je od povreda zadobijenih kada je pogođen u glavu za vreme sukoba izmedju pristalica vlade i demonstranata, prenosi Bi-Bi-Si. Vlada je saopštila da je 70-godišnji čistač bio na pauzi za ručak u sredu kada su ga pogodili predmeti koje su bacali maskirani demonstranti.

U Hongkongu je zabeležena eskalacija nasilja ove nedelje sa intenzivnim uličnim okršajima izmedju policije i demonstranata, kao i sukobima na univerzitetima. Antivladini protesti održavaju se u Hongkongu više od pet meseci. Prodemokratski aktivisti navode da bi vlada mogla da pribegne sili kao razlog za otkazivanje izbora.

 

Izvor AP/Beta/B92, 15. novembar 2019.

Dnevne vesti
Pratite nas na YouTube-u