Навршила се деценија од смрти патријарха Павла

Његова светост патријарх српски Павле памти се као човек мира и поштовања међу људима, ма које вере били

Навршило се десет година од смрти највољенијег српског патријарха. Његова светост патријарх Павле био је 44. наследник трона Саве Немањића. У Метохији и на Косову богослужио је 34 лета. Данас ће се у храмовима СПЦ служити парастос. Многобројни поштоваоци радо се сећају лика и дела патријарха Павла и његових Беседа за наук.

Његова светост патријарх српски Павле памти се као човек мира и поштовања међу људима, ма које вере били. Тако је по устоличењу приликом првог боравка у Дреници у Девичу, једном од омиљених манастира у Метохији, поручио: “Мир, слога, братство, правда и онда ће Бог бити с нама, цар мира, па ћемо моћи одолети и ми сви људи добре воље свему ономе што није добро.”

На северу Косова некадашњем епископу рашко-призренском, подигнут је споменик у Лепосавићу. Бронзана фигура Његове светости патријарха Павла као да благосиља вернике и добронамернике у порти Храма Светог Василија Острошког.

“Младом академском вајару Миленку Баловићу из Рашке био је поверен задатак. Дуго је трајала израда, и ево – монументални споменик”, каже протојереј-ставрофор Миломир Влашковић, старешина храма Светог Василија Острошког у Лепосавићу.

У власништву Библиотеке Патријаршије Српске православне цркве је колекција од 10.000 књига патријарха Павла. Већину чине оне које су аутори и издавачи посветили Његовој светости. “Реч је о истинској библиотеци која је укључивала целокупну историју књиге свих народа на мноштво језика”, каже Његово преосвештенство Давид, владика Епархије крушевачке.

Издавачки фонд Архиепископије београдско-карловачке објавио је Сабрана дела и малу религиозну библиотеку омиљеног патријарха који је био изузетно посвећен косовско-метохијским светињама.

“Био сам 34 године на Косову па знам те прилике и неприлике које су и онда имали и сада порушене цркве. Знам у Ђаковици и редом. Надам се да ће ипак и у свету доћи до тога да је то једна општа вредност коју треба да сачувамо за Европу и за будуће генерације”, говорио је патријарх Павле. Својеврсно сведочанство о уништавању српске прошлости јесте и Зборник годишњих извештаја некадашњег епископа, његове светости Павла – Распето Косово.

 

Ауторка Биљана Савић

 

Извор РТС, 15. новембар 2019.