Данас је 28 година од уласка ЈНА у Вуковар

Борбе за Вуковар трајале су 86 дана, а у њима је, како се процењује, погинуло између 3.000 и 5.000 људи, углавном цивила

На данашњи дан дан пре 28 година, јединице Југословенске народне армије (ЈНА) ушле су у хрватски град Вуковар чиме су окончане тромесечне борбе у којима су погинуле хиљаде људи, а готово читав град је разрушен, преноси Бета. Ратни сукоби почели су 13. августа 1991, а ЈНА је заузела град 18. новембра. Вуковар је био први град из којег су борбом потиснуте хрватске снаге.

Борбе за Вуковар трајале су 86 дана, а у њима је, како се процењује, погинуло између 3.000 и 5.000 људи, углавном цивила. У сукобима је разрушено 90 одсто града. У опсади Вуковара учествовало је око 30.000 војника ЈНА и велики број припадника територијалне одбране и паравојних снага, док су хрватске снаге, према проценама, најпре бројале 1.800 људи, али су временом битно нарасле.

Цивилна власт у Вуковару је успостављена почетком децембра 1991. године. Донета је одлука да Вуковар буде административни центар „Српске области Славоније, Барање и западног Срема”. Председник „владе” те области био је Горан Хаџић, а Славко Докмановић био је председник Скупштине општине Вуковар и члан те „владе”. У организацији Међународног комитета Црвеног крста у Будимпешти су 8. августа 1992. председници влада СР Југославије и Хрватске Милан Панић и Мате Гранић потписали Споразум о размени ратних заробљеника.

На основу тог споразума и на основу споразума од 28. и 29. јула, које су потписали други представници СРЈ и Хрватске, Влада СРЈ је 14. августа донела одлуку о репатријацији затворених лица из Хрватске, учесника оружаних сукоба. Истог дана, у присуству представника УНПРОФОР, та одлука је спроведена, а размена реализована код места „Јеленово” (Сарваш). Источна Славонија била је под управом Прелазне администрације УН (УНТАЕС) до 15. јануара 1998. када је враћена под управу Хрватске.

За злочине у Вуковару Међународни трибунал у Хагу је оптужио некадашњег градоначелника тог града Славка Докмановића, тројицу бивших официра ЈНА – Милета Мркшића, Веселина Шљиванчанина и Мирослава Радића, и бившег председника „владе” те области Горана Хаџића.

Докмановић је ухапшен у јуну 1997, а годину дана касније извршио је самоубиство у притворској јединици Трибунала. Миле Мркшић је осуђен на 20 година затвора, Веселин Шљиванчанин правоснажно на 10 и у међувремену је пуштен на превремену слободу, а Мирослава Радића хашки Трибунал је ослободио кривице.

Хашки оптуженик Горан Хаџић је од 16. јула 2004, када је отпечаћена оптужница против њега, био у бекству до јула 2011. када је ухапшен и изручен Трибуналу у Хагу, где му се судило за ратне злочине над хрватским и другим несрпским становништвом у Источној Славонији али је суђење суспендовано у априлу 2016. због његове болести од које је у јулу и умро.

Пред српским правосуђем 15 особа је правоснажно осуђено на вишегодишње казне затвора због ратних злочина на територији Вуковара 1991, а у току је већи број истрага злочина почињених у том граду. На месту страдања око 200 цивила и војника заробљених након пада Вуковара отворен је 2006. спомен-дом „Овчара”. Присуствовали су највиши функционери Хрватске.

На 17. годишњицу уласка ЈНА у Вуковар, 2008, Међународни суд правде у Хагу огласио се надлежним за тужбу Хрватске против Србије којом је Београд оптужен за геноцид над несрбима у тој републици током рата 1991-95. године. Председници Србије и Хрватске Борис Тадић и Иво Јосиповић посетили су Вуковар 4. новембра 2010. и на Овчари положили венце на спомен-обележје за око 200 убијених хрватских заробљеника и цивила. Тадић се на Овчари код Вуковара извинио породицама свих невино страдалих жртава на том пољопривредном добру 1991.

„Дошао сам да се поклоним жртвама, упутим речи извињења и искажем жаљење. Да створимо могућност да Срби и Хрвати и Србија и Хрватска могу да граде бољу будућност”, рекао је Тадић након полагања венаца. Тадић је први српски званичник који је посетио спомен-обележје масовне гробнице у Овчари где су припадници ЈНА и паравојних српских формација у новембру 1991. убили више од 200 хрватских заробљеника и цивила.

Тадић и Јосиповић положили су венце и у Паулин Двору, недалеко од Осијека, на месту где је у децембру 1991. убијено 18 српских цивила и један мађарске националности.

 

Насловна фотографија: reddit.com

 

Извор Политика, 18. новембар 2019.