Иран због протеста укинуо интернет, Револуционарна гарда упозорава демонстранте

„Уколико буде потребно, предузећемо одлучну и револуционарну акцију против намера нарушавања мира и безбедности“, наводи се у саопштењу

Иранска Револуционарна гарда упозорила је данас демонстранте да ће предузети одлучну акцију уколико се не смире нереди на протестима због повећања цене бензина. “Уколико буде потребно, предузећемо одлучну и револуционарну акцију против намера нарушавања мира и безбедности”, наводи се у саопштењу Револуционарне гарде.

Протести због повећања цене горива од петка су се проширили на око 100 градова у Ирану. Ирански државни медији јављају да је запаљено најмање 100 банака и на десетине објеката и аутомобила. Размере нереда нису познате јер су власти укинуле интернет.

Ово су најозбиљнији нереди од краја 2017. године, када су у протестима због лошег животног стандарда погинуле 22 особе. Врховни вођа Ирана ајатолах Али Хамнеи подржао је у недељу одлуку владе те земље да повиси цену бензина за 50 одсто и назвао демонстранте “разбојницима” које су страни непријатељи гурнули у насиље, пренео је Танјуг.

Он је у телевизијском обраћању рекао поводом протеста да је неколико особа убијено, а да је неколико места уништено. “Банке не пале људи, већ разбојници”, рекао је Хамнеи. Говорећи о повећању цене бензина, који је у Ирану и даље најјефтинији на свету и који с новим поскупљењем кошта 13 центи по литру, односно 50 центи по галону, он је казао да га подржава.

Учесницима протеста поручио је да буду свесни шта са собом носе насилне демонстрације. “Такве илегалне акције неће решити ниједан проблем. Недостатак безбедности највећа је штета за сваку земљу и друштво. То је оно што се тражи”, рекао је Хамнеи.

 

Насловна фотографија: reason.com

 

Извор Спутњик, 18. новембар 2019.