Полиција у Хонгконгу најавила да ће прећи на коришћење бојеве муниције

Полиција је позвала демонстранте да престану да нападају полицајце смртоносним оружјем или ће у супротном одговорити силом

Хонгкошка полиција запретила је данас да ће одговорити бојевом муницијом уколико учесници протеста буду користили смртоносно оружје и чинили друга насилна дела. Полиција је у саопштењу позвала демонстранте да престану да нападају полицајце смртоносним оружјем и додала да ће у супротном одговорити силом, уз употребу бојеве муниције.

Један полицајац у Хонгконгу погођен је данас стрелом када је полиција употребила сузавац и водене топове у покушају да растера демонстранте који су окупирали кампус универзитета. На фотографијама, објављеним на Фејсбук страници полиције, види се да је стрела погодила полицајца у потколеницу, а полиција је саопштила да је он пребачен у болницу.

Демонстранти су одбијали да се повуку, иако су камиони с воденим топовима у покушају да се приближе демонстрантима прелазили преко цигли које су они поставили. Учесници протеста почели су да се повлаче згради Политехничког универзитета тек када је почела да пада ноћ, страхујући да ће се наћи у замци пошто је полиција користила сузавац и приближила им се са супротне стране.

Демонстранти су са крова универзитета у који су се затворили гађали полицију стрелама и молотовљевим коктелима, јавља Ројтерс а преноси Танјуг. Полиција је употребила сузавац и у другим деловима Хонгконга, а у неким дистриктима било је директних сукоба с демонстрантима. Полиција је упозорила да су насилне активности на хонгконшком Политехничком универзитету ескалирале у нереде.

 

Насловна фотографија: cbc.ca

 

Извор Политика, 17. новембар 2019.