У Ирану избили велики протести због цена нафте

Како се наводи, одређене групе које су се налазиле у маси демонстраната, нападали су полицију, палили филијале банака и продавнице

Протести који су у вези са одлуком Владе Ирана да повећа цене горива одржани су у најмање 100 градова у земљи, јавља агенција „Фарс“. Како јавља иранска агенција, највећи број људи који су дошли на протесте није учествовао у нередима и сукобима са полицијом. Протекла два дана, од почетка протеста у иранским градовима, било је ухапшено око 1000 учесника демонстрација.

 

У протестима у Ирану је учествовало око 87.000 људи, од којих су већина, више од 82.000, били мушкарци. Како се наводи, одређене групе које су се налазиле у маси демонстраната, нападали су полицију, палили филијале банака и продавнице. „Фарс“ пише да је током демонстрација које трају већ два дана било запаљено или опљачкано око 100 представништава локалних финансијских институција и најмање 50 радњи.

 

Раније је Министарство информисања Ирана саопштило да су одређени главни кривци за нереде. Предузимају се одговарајуће мере и иранска јавност ће бити информисана о њиховом хапшењу и резултатима у скорије време.

 

Насловна фотографија: independent.co.uk

 

Извор Спутњик, 17. новембар 2019.