Ambasada SAD u Podgorici: Mediji IN4S i „Borba“ rade po direktivama Moskve

Prema tvrdnjama ambasade ovi mediji sprovode kampanje koje su namenjene zavođenju javnosti, stvaranju nereda i problema u društvu

Otpravnica poslova u Ambasadi SAD u Crnoj Gori, Džudi Kuo, istakla je ogroman značaj razvoja medijske pismenosti među mladima.

Ipak, sudeći po njenim stavovima, razvoj medijske pismenosti među mladima podrazumijeva – zombiranje crnogorske omladine, koju valja pripremiti na bespogovoreno prihvatanje aktuelnog rusofobnog narativa, kao i na „činjenicu“ da su mediji koji zauzimaju kritički stav prema postupcima SAD i njenih satelita – izdajnički, instruisani i finansirani iz Kremlja.

„Mladi su danas veoma povodljivi i podložni medijskim manipulacijama. Imenovaću par glavnih koji šire laži i propagandu – Sputnjik, koji je direktno pod ruskom Vladom, zatim portali kao što su IN4S i Borba, koji su veoma usko povezani sa direktivama koje dolaze iz Kremlja“, rekla je Kuo, prenose Vijesti. Oni, kako je kazala, su aktivni i koordinisani i te kampanje su namjenjene zavođenju javnosti, stvaranju nereda i problema među društvima. Cilj objavljivanja takvih laži, smatra Kuo, je da se ljudi podjele.

Na kakve je laži mislila „dražesna“ Kuo. Možda na priče slične onima da Srbi imaju logore i vrše genocid nad Albancima na Kosovu. Račak? Hemijsko oružje Sadama Huseina, ili Bašara Al-Asada. Na neke od bezbroj američkih izmišljotina, produkovanih kao razlog za okupaciju drugih zemalja i naroda, a koje su na umjetnički savršen način žigosane u filmu „Ratom protiv istine“, u kojem su briljirali Dastin Hofman i Robert de Niro.

Kuo je pozvala sve da udruže i dupliraju napore kako bi se obezbijedilo da Crna Gora bude zemlja koja zahtijeva visok kvalitet novinarstva.

„To je pravi način borbe protiv stranih uticaja i to je način na koji mogu da se stvaraju generacije koje su sposobne da obezbijede budućnost novinarstva u Crnoj Gori“, zaključila je. U jednoj od ruskih direktiva koju smo, gle čuda, „dobili“ nedavno, piše da kad nas iz SAD ambasade optuže da radimo po direktivi Kremlja odgovorimo isključivo sa – hahahaha. Međutim, po prvi put smo prekršili direktivu i odgovorili malo opširnije (…) nadamo se da nas Kremlj neće „napustiti“ zbog ovog nestašluka.

Inače, osvrćući se na kvalitet novinarstva i medija u SAD, jedna od ikona Holivuda, Denzel Vašington, istakao je sljedeće: „Ako pratite medije – bićete dezinformisati, a ako ne pratite – neinformisani“! Ipak, Kuo misli drugačije od Vašingtona. Nažalost, i od Čomskog, Dugina, i svih ostalih koji imaju ambiciju da bar pokušaju da misle – svojom glavom.

 

Naslovna fotografija: me.usembassy.gov

 

Izvor IN4S, 19. novembar 2019.