Eparhija raško-prizrenska protestuje zbog snimanja spota na temeljima crkve u Novom Brdu

U saopštenju se izražava duboko zgražavanje Eparhije nad necivilizovanim načinom ponašanja albanske pevačice Azizi

Eparhija raško-prizrenska oštro protestuje zbog video-snimka kosovske pevačice Albane Azizi na temeljima hrama Svetog Nikole u Novom Brdu. U saopštenju se izražava duboko zgražavanje Eparhije nad necivilizovanim načinom ponašanja. Prostor tvrđave Novog brda i njena okolina, koja uključuje i arheološko nalazište hrama Svetog Nikole, po kosovskim zakonima je Specijalna zaštićena zona (SZZ) i sve aktivnosti na tom prostoru zakonski su regulisane postojećim zakonom o SZZ, navodi se u saopštenju Eparhije raško-prizrenske.

“Kontinuirana zloupotreba lokacije Svetog Nikole – neovlašteni radovi na hramu, razne kulturne i druge manifestacije, služenje rimokatoličke mise i konačno ovaj skaredni i neukusni spot, koji je snimljen na temeljima pod kojima se nalaze više grobova sveštenika, monaha i vernika, pokazuje da postojeće kosovske institucije nisu adekvatno zaštitile ovu lokaciju i da ne umeju ili neće da brinu o kulturnoj baštini”, istaknuto je na sajtu Eparhije.

Eparhija Raško-prizrenska, kao jedan od članova petočlanog Saveta za Specijalne zaštićene zone, ističe da ima obavezu da što hitnije pokrene to pitanje u prvom sazivu Saveta čim budu imenovani novi resorni kosovski ministri za kulturu i prostorno planiranje. Članovi Saveta su, osim Eparhije i kosovskih ministara, i šefovi EU kancelarije i Misije OEBS-a.

Dodaje se da za snimanje spota nije tražena dozvola ni opštine ni Srpske pravoslavne crkve. Eparhija razmatra sa svojim advokatima mogućnost podnošenja krivične tužbe za narušavanje verskih i nacionalnih odnosa i zloupotrebu kulturno-istorijskih objekata za profane aktivnosti koje vređaju, kako se navodi, zdrav razum svakog civilizovanog čoveka.

“O kršenju zakona u zaštićenoj zoni Novo Brdo Eparhija se već oglašavala tri puta (u junu i dva puta u avgustu ove godine). Nažalost, kosovske institucije nisu ništa učinile da zaštite ovu lokaciju od zloupotreba”, zaključuje se u saopštenju.

 

Naslovna fotografija: Snimak ekrana/Jutjub

 

Izvor Eparhija-Prizren/RTS, 19. novembar 2019.