Епархија рашко-призренска протестује због снимања спота на темељима цркве у Новом Брду

У саопштењу се изражава дубоко згражавање Епархије над нецивилизованим начином понашања албанске певачице Азизи

Епархија рашко-призренска оштро протестује због видео-снимка косовске певачице Албане Азизи на темељима храма Светог Николе у Новом Брду. У саопштењу се изражава дубоко згражавање Епархије над нецивилизованим начином понашања. Простор тврђаве Новог брда и њена околина, која укључује и археолошко налазиште храма Светог Николе, по косовским законима је Специјална заштићена зона (СЗЗ) и све активности на том простору законски су регулисане постојећим законом о СЗЗ, наводи се у саопштењу Епархије рашко-призренске.

“Континуирана злоупотреба локације Светог Николе – неовлаштени радови на храму, разне културне и друге манифестације, служење римокатоличке мисе и коначно овај скаредни и неукусни спот, који је снимљен на темељима под којима се налазе више гробова свештеника, монаха и верника, показује да постојеће косовске институције нису адекватно заштитиле ову локацију и да не умеју или неће да брину о културној баштини”, истакнуто је на сајту Епархије.

Епархија Рашко-призренска, као један од чланова петочланог Савета за Специјалне заштићене зоне, истиче да има обавезу да што хитније покрене то питање у првом сазиву Савета чим буду именовани нови ресорни косовски министри за културу и просторно планирање. Чланови Савета су, осим Епархије и косовских министара, и шефови ЕУ канцеларије и Мисије ОЕБС-а.

Додаје се да за снимање спота није тражена дозвола ни општине ни Српске православне цркве. Епархија разматра са својим адвокатима могућност подношења кривичне тужбе за нарушавање верских и националних односа и злоупотребу културно-историјских објеката за профане активности које вређају, како се наводи, здрав разум сваког цивилизованог човека.

“О кршењу закона у заштићеној зони Ново Брдо Епархија се већ оглашавала три пута (у јуну и два пута у августу ове године). Нажалост, косовске институције нису ништа учиниле да заштите ову локацију од злоупотреба”, закључује се у саопштењу.

 

Насловна фотографија: Снимак екрана/Јутјуб

 

Извор Епархија-Призрен/РТС, 19. новембар 2019.