ЕУ поручила Украјини: Ако хоћете да уштедите, купујте гас од Русије

Украјинска компанија „Нафтогас“ демантовала је да је Европска комисија препоручила Кијеву да од 2020. директно купује гас из Русије

Европска комисија препоручила је Украјини да директно купује гас из Русије у количини од око 15 милијарди кубних метара годишње, смањујући скупе индиректне испоруке, наводе извори у институцијама Европске уније (ЕУ).

„Европска комисија препоручила је Кијеву да се од 2020. године врати на директне набавке руског гаса у износу од око 15 милијарди кубних метара годишње како би се смањили трошкови преусмерне куповине истог гаса“, рекао је он.

Извор је објаснио да ће враћање на директне набавке повећати интересовање Русије за употребу украјинског гасног транспортног система за црпљење гаса у Европу, али и смањити тензије у вези са гасним тарифама. Према његовим речима, украјинска страна покушава да компензује додатне трошкове које Кијев има због одустајања од директних испорука на рачун повећања тарифа за пумпање руског гаса.

Єврокомісія рекомендувала Газпрому: а) заключити довгостроковий контракт б) на значний обсяг в) за європейськими…

Posted by Нафтогаз України – Naftogaz on Tuesday, 19 November 2019

 

Извор је одбио да коментарише руски захтев да се повуку све узајамне тужбе „Гаспрома“ и „Нафтогаса“, као и да се одустане од извршења већ донетих судских одлука. Са своје стране, украјинска компанија „Нафтогас“ демантовала је информације да је Европска комисија (ЕК) препоручила Кијеву да од 2020. године директно купује природни гас из Русије.

Раније је Европска комисија предложила да се 19. новембра одржи други технички састанак експерата из Русије, Украјине и ЕУ како би се припремила наредна рунда трилатералних министарских консултација о гасу, који треба да се одржи крајем новембра. Међутим, ниједна страна није потврдила овај технички састанак.

 

Насловна фотографија: themoscowtimes

 

Извор Спутњик, 19. новембар 2019.