Контрахибридни тим НАТО-а стиже у Црну Гору

Сузбијање хибридних претњи биће у фокусу њихове посете, најавио је генерални секретар НАТО-а

Национални интерес сваке државе је да буде дио Сјеверноатлантског савеза, оцијенио је генерални секретар НАТО-а, Јенс Столтенберг и додао да контрахибридни тим за подршку ове седмице борави у Црној Гори. Како је најавио Столтенберг, сузбијање хибридних пријетњи ће се наћи на дневном реду.

„Савезници се повећавају, укључујући нове основне захтјеве за отпорним телекомуникацијама, укључујући 5Г. А наш први контрахибридни тим за подршку је ове седмице у Црној Гори”, рекао је Столтенберг. Сјутра ће, како је најавио, предузети још један важан корак.

„Очекујем да ће се министри сагласити да признају свемир као оперативно подручје, заједно са ваздухом, копном и морем. Тај простор је неопходан за одбрану – за рано упозорење, комуникацију и навигацију“, поручио је Столтенберг. Он је рекао да око Земље тренутно орбитира око двије хиљаде сателита.

„Отприлике половина је у власништву земаља НАТО-а. Препознавањем свемира као оперативног домена биће јасан знак да и даље јачамо одбрану у свим областима“, рекао је Столтенберг. Према његовим ријечима, НАТО је једини форум који окупља народе из Европе и Сјеверне Америке, а који се баве стратешким безбједносним изазовима.

Он је нагласио да НАТО остаје једини гарант европске и трансатлантске безбједности. „А одговорност сваког од нас је да одржи и ојача своје јединство, како бисмо свима осигурали одбрану“, поручио је Столтенберг, саопштено је из Алијансе. Он је подсјетио да ће се за двије седмице, лидери НАТО држава састати у Лондону, поводом 70. година Савеза а састанак се, сматра он, одржава у право вријеме.

„Постоје разлике међу савезницима у низу различитих питања попут трговине, климе, иранског нуклеарног споразума, као и ситуације на сјевероистоку Сирије“, казао је Столтенберг. Али, како је рекао, разлике међу савезницима нијесу нове.

„Упркос њима, НАТО је само ојачао у посљедњих 70 година. Настављамо да пружамо сигурност за скоро милијарду људи“, додао је Столтенберг. Како је казао, Европа и Сјеверна Америка данас више раде заједно у НАТО-у него што је то било деценијама.

„Јачамо одбрану, са више снаге и спремности, појачавањем одговора против сајбер напада и хибридних претњи, играјући кључну улогу у борби против међународног тероризма, укључујући мисије за обуку у Авганистану и Ираку“, додао је Столтенберг. Према његовим ријечима, бити дио снажног трансатлантског савеза у националном је интересу сваке појединачне државе.

„Све што радимо мора бити у складу са подјелом терета. Сада смо у петој узастопној години повећања издатака за одбрану широм европских савезника и Канаде. Са више од 100 милијарди америчких долара додатних улагања у одбрану. Ово је велики напредак и одлучни смо да наставимо са оваквим замахом“, рекао је Столтенберг. Према његовим ријечима, у свијету који се брзо мијења, НАТО се и даље прилагођава суочавању са стратешким изазовима.

 

Насловна фотографија: Daily Express 

 

Извор РТЦГ, 19. новембар 2019.