Мајке Сребренице путују у Шведску да протестују против Хандкеа

Председница тог удружења је рекла да ће замолити Нобелов комитет да наредне године Нобелову награду додели Радовану Караџићу

У Сарајеву је данас одржан још један протест против доделе Нобелове награде аустријском писцу Петеру Хандкеу, са којег су припаднице Удружења Мајке Сребренице, поручиле да ће исти протест одржати 10. децембра у Шведској. Председница тог удружења, Мунира Субашић, је рекла да ће замолити Нобелов комитет да наредне године Нобелову награду додели Радовану Караџићу, Ратку Младићу и Слободану Милошевићу.

Тако ће, казала је Субашић, испунити жељу „злочинаца, негатора геноцида и оних који су починили геноцид”. „На крају ће се показати да су то свет и Европа прећутали или помогли да се деси геноцид над нама јер смо муслимани. Ми нисмо могле да ћутимо јер би то значило да одобравамо, дигле смо глас колико год смо могле, али свет је неправедан према нама и то осећамо 24 године”, рекла је.

Додала је да је то порука Балкану да није прорадила свест, а без тога нема помирења. „Ово што радимо не радимо због мене већ мојих унука због којих се бринем какву поруку ћемо им ми оставити, а какву свет”, казала је Субашић, пишу сарајевски медији, а преноси Танјуг.

Истакла је да немају подршку никога осим када дође време гласања, као и да је изостала и подршка невладиних организација које се боре за људска права. „А људска права су пропала не само у БиХ већ и у целој Европи”, закључила је.

Мајке су поново држале транспаренте на којима поручују: „Они који вас могу уверити у апсурде могу вас натерати да почините злочине”, „Додела награде Хандкеу – додела награде за злочин”, „Награда Хандкеу је награда Слободану Милошевићу”, „Негирање геноцида је последња фаза геноцида”.

На протесту је прочитан одговор Комитета за Нобелову награду на њихово писмо у којем се наводи да тај комитет саосећа и разуме њихову патњу, али да то нема везе са књижевношћу.

 

Насловна фотографија: Танјуг/АП

 

Извор Политика, 19. новембар 2019.