Bezbednjaci ZND analizirali mešanje SAD u unutrašnje poslove „na primeru Srbije“

Na primeru Srbije i drugih balkanskih zemalja analizirane su metode mešanja SAD u unutrašnje poslove stranih zemalja

Sekretari Saveta bezbednosti zemalja Zajednice nezavisnih država analizirali su metode američkog mešanja u unutrašnje poslove drugih zemalja na primeru Srbije i drugih balkanskih zemalja, saopštila je pres-služba Saveta bezbednosti Rusije.

„Razmotrene su posledice povlačenja SAD iz Sporazuma o likvidaciji raketa srednjeg i kratkog dometa u smislu pretnje strateškoj stabilnosti i međunarodnoj bezbednosti. Na primeru Srbije i drugih balkanskih zemalja analizirane su metode mešanja SAD u unutrašnje poslove stranih zemalja“, navodi se u saopštenju.

Kako se dodaje, sekretari su se dotakli i situacije u Siriji. Na sastanku sekretara Saveta bezbednosti zemalja-članica ZND, koji je održan u Moskvi, bilo je govora i o hemijskim i biološkim bezbednosnim pretnjama na prostoru ZND, kao i o mogućim pravcima saradnje kada je reč o borbi protiv njih.

„Posvećena je pažnja poboljšanju interakcije između zemalja kada je reč o neutralizaciji pretnji koje dolaze od stranih terorista, i sprečavanju njihovog kretanja preko teritorije zemalja-učesnica ZND“, navodi se. Takođe se ističe da je na sastanku bilo govora o glavnim pretnjama u oblasti međunarodne informacione bezbednosti.

Sekretari su razgovarali i o situaciji u Avganistanu i suprotstavljanju bezbednosnim pretnjama, koje potiču sa teritorije te zemlje. „Bilo je reči o ulozi Međunarodnog protivminskog centra Oružanih snaga Rusije u pružanju pomoći stranim državama prilikom realizacije međunarodnih programa, projekata i operacija humanitarnog deminiranja“, zaključuje se u saopštenju.

 

Izvor Sputnjik, 20. novembar 2019.

Pratite nas na YouTube-u