Безбедњаци ЗНД анализирали мешање САД у унутрашње послове „на примеру Србије“

На примеру Србије и других балканских земаља анализиране су методе мешања САД у унутрашње послове страних земаља

Секретари Савета безбедности земаља Заједнице независних држава анализирали су методе америчког мешања у унутрашње послове других земаља на примеру Србије и других балканских земаља, саопштила је прес-служба Савета безбедности Русије.

„Размотрене су последице повлачења САД из Споразума о ликвидацији ракета средњег и кратког домета у смислу претње стратешкој стабилности и међународној безбедности. На примеру Србије и других балканских земаља анализиране су методе мешања САД у унутрашње послове страних земаља“, наводи се у саопштењу.

Како се додаје, секретари су се дотакли и ситуације у Сирији. На састанку секретара Савета безбедности земаља-чланица ЗНД, који је одржан у Москви, било је говора и о хемијским и биолошким безбедносним претњама на простору ЗНД, као и о могућим правцима сарадње када је реч о борби против њих.

„Посвећена је пажња побољшању интеракције између земаља када је реч о неутрализацији претњи које долазе од страних терориста, и спречавању њиховог кретања преко територије земаља-учесница ЗНД“, наводи се. Такође се истиче да је на састанку било говора о главним претњама у области међународне информационе безбедности.

Секретари су разговарали и о ситуацији у Авганистану и супротстављању безбедносним претњама, које потичу са територије те земље. „Било је речи о улози Међународног противминског центра Оружаних снага Русије у пружању помоћи страним државама приликом реализације међународних програма, пројеката и операција хуманитарног деминирања“, закључује се у саопштењу.

 

Извор Спутњик, 20. новембар 2019.