БИА: На снимку је руски обавештајац; „Политика“: На снимку није српски официр

Начелник Управе за аналитику БИА рекао је да је недвосмислено установљено да се на снимку налази руски обавештајац

Безбедносно-информативна агенција потврдила је РТС-у аутентичност снимка на којем Георгиј Клебан даје новац наводно српском агенту. БИА је потврдила да је на снимку руски обавештајац. Начелник Управе за аналитику БИА Реља Жељски рекао је за РТС да је недвосмислено установљено да се на снимку налази руски обавештајац.

На питање да ли је на снимку српски агент, припадник БИА или ВБА, или неке друге институције, Жељски је истакао да у овом тренутку не би ширио ту причу. „Наше службе како цивилна, тако и војна, су веома интензивно ангажоване на установљавању свих околности, а детаље на ту тему ће исказати председник Србије након Савета за безбедност који ће бити одржан сутра“, додао је Жељски. Подсетио је да је БИА дужна да ради ускључиво у интересу само своје земље, а не других земаља.

„Веома је важно нагласити у овом тренутку да обавештајни субверзивни рад који се одвија на територији Републике Србије, а он се де факто одвија, не треба никако везивати само за Руску Федерацију. Напротив, и друге велике силе, попут САД, Велике Британије и Француске, али и регионални играчи, споменућу само Хрватску и Албанију, веома интензивно раде на остваривању својих интереса, што је увек у међународним односима и политици очекивано“, објаснио је Жељски.

Нагласио је да су они ту да се таквим облицима без изузетка супротставе. „Све мере које су у надлежности БИА и ВБА у овом конкретном случају се веома интензивно предузимају и биће предузете на том професионалном плану максимално одговорно и благовремено“, додао је Жељски.

„О тим мерама, као и мерама које ће свакако наша држава на политичком плану предузети сутра ће детаљније говорити председник Србије“, закључио је Жељски. Премијерка Србије Ана Брнабић рекла је у скупштинском холу да се рано јутрос видела са председником Србије Александром Вучићем и да је он, као врховни командант Војске, наложио ВБА да истражи аферу.

Министар одбране Александар Вулин рекао је да Вучић прикупља информације, додавши да очекује да у току сутрашњег дана позове и окупи све шефове обавештајних и контраобавештајних служби, као и начелника Генералштаба Војске Србије. Блиц је раније навео да је на снимку руски дипломата и припадник војне обавештајне службе Георгиј Клебан. Он на снимку даје новац једном, наводно високопозиционираном, званичнику Србије.

 

Извор РТС, 20. новембар 2019.

 

ПОЛИТИКА: СНИМАК ЈЕ СТАР НЕКОЛИКО ГОДИНА, НА ЊЕМУ НИЈЕ СРПСКИ ОФИЦИР
Видео снимак у коме наводно руски обавештајац српском официру предаје новац стар је више година. Осим тога, како Политика сазнаје, особа за коју се тврди да је српски званичник са чином официра, није припадник наших безбедносних структура. Другим речима, то је цивил који је највероватније трговао пословним подацима.

Иначе, Председница Владе Србије Ана Брнабић изјавила је да се Војно безбедносна агенција бави могућом шпијунском афером у којој руски шпијуни врбују српске агенте и да ће касније данас имати више информација о томе. „Разговарала сам с председником Вучићем, он је дао налог Војно-безбедносној агенцији да случај испита. Још немамо све податке, уколико се испостави да је све истина, онда ће то бити озбиљно питање и проблем за нас”, рекла је Брнабић за београдске медије.

 

Она каже да очекује све информације током дана. „Председник је сазвао састанак у својству врховног команданта Војске Србије и обавесетиће нас о резултатима истраге”, закључила је Брнабић.

УТВРЂУЈЕ СЕ ИДЕНТИТЕТ ОСОБЕ СА СНИМКА
Безбедносно-информативна агенција потврдила је аутентичност снимка на којем рушки обавештајац Георгиј Клебан даје новац једном, наводно српском официру. Снимак је дефинитивно аутентичан и на њему се недвосмислено налази руски обавештајац Георгиј Клебан, речено је Танјугу у БИА.

Када је реч о другом човеку са снимка, за кога су медији објавили да је српски агент, у БИА кажу да на том случају интензивно раде ВБА и све остале безбедносне службе, укључујући и саму БИА, како би сви релевантни подаци бити поступни државном врху, на челу са председником Александром Вучићем. О детаљима случаја, јавност ће бити обавештена након седнице Савета за националну безбедност, која ће бити одржана у четвртак.

 

Насловна фотографија: Снимак екрана/Јутјуб

 

Извор Политика, 20. новембар 2019.