Цепа се ДС, у Србији на помолу нова политичка опција?

На списку говорника који ће представити нови политички документ нашло се и име посланице ДС, Гордане Чомић

Опозициони политичари “демократске и проевропске оријентације”, представници појединих НВО стали су иза документа под називом Декларација “За европску Србију”. Према сазнањима Тањуга, та декларација ће бити представљен у суботу у Београду.

Али, оно што је највише заинтригирало је списак говорника, који покреће питање да ли је на помолу још један разлаз у Демократској странци. Додатно је те сумње “подгрејала” посланица ДС, Гордана Чомић на свом Твитер налогу, упитана да ли је практично реч о новој политичкој опцији.

Наиме, о суштини Декларације и њеном кључном циљу – изградња друштва заснованог на демократским, али пре свега европским вредностима – говориће посланице Демократске странке Гордана Чомић, Наташа Вучковић и Весна Марјановић, посланик СДС Марко Дјуришћ и Ненад Константиновић, функционер Нове странке Арис Мовсесијан, као и заменик председника ПСГ Петар Милетић.

Иза Декларације стали су и извршни директор Фондације за отворено друштво Милан Антонијевић, извршни директор ЦеСИД-а Бојан Клачар, као и представници организације Србија 21, која је и иницирала Декларацију.

Да ли је на видику нова политичка снага, односно странка – то извор Тањуга није желео да прецизира, али је дефинисао њено место на политичкој сцени Србије: “Александар Вучић већ има антиевропску алтернативу у Савезу за Србију. Али, нема проевропску опозицију, а то ће бити они који су окупљени око Декларације”, рекао је тај извор.

Кључна разлика између Ђиласовог Савеза за Србију и оних који ће се окупити око Декларације је, каже исти извор, однос према Косову и Метохији. “Ми сматрамо да је решење косовског питања апсолутно најважније питање, како би Србија, када га реши, наставила европске интеграције. Став Савеза за Србију је – ‘нећемо да решавамо КиМ, да Србија не би настављала пут ка Европској унији'”, каже извор Тањуга.

У документу о којем је реч наводи се, поред осталог, да се “свака релативизација важности европских интеграција сматра угрожавањем националних интереса”.

“Заустављање, успоравање, или продужавање европских интеграција, из унутрашњих или међународних разлога, био би тријумф непријатеља Србије – непријатеља демократије, противника реформи, заговорника нерешених проблема у региону…”, пише у Декларацији, у коју је Тањуг имао увид.

Потписници верују да је време за решавање свих “нерешених питања у региону зато што свако даље одлагање, посебно кроз одржавање стања ‘замрзнутог конфликта’, само још више доприноси одлагању нашег суочавања с реалношћу и окретања развоју и будућности”.

Уверени смо, наводе иницијатори у документу, да Србија може стати у ред уређених, модерних и развијених држава “само ако постане пуноправна чланица Европске уније, са демократским унутрашњим уређењем, одговорним и транспарентним институцијама и економским и друштвеним односима постављеним на европским принципима, људским правима и достигнућима”.

Иницијатори окупљања око Декларације нису хтели да одговоре на питање да ли ће своју политику кандидовати за изјашњавање грађана на изборима. Сматрају, каже извор, да је суштина у Декларацији и истичу да су, како је наведено у документу, “решени да с другима, на јавној сцени Србије, шире и јачају вредности и уверења која су их окупила”.

 

Насловна фотографија: Снимак екрана/Јутјуб

 

Извор Танјуг/Б92, 20. новембар 2019.