Ђукић-Дејановић: Све земље око нас имају пад броја новорођених, Србија има раст

Према њеним речима, у првих девет месеци Србија бележи пораст од 612 новорођених беба, док се у земљама региона бележи пад

Министарка без портфеља задужена за популациону политику Славица Ђукић Дејановић изјавила је данас, на Међународни дан детета, да у првих девет месеци Србија бележи пораст од 612 новорођених беба, док се у земљама региона бележи пад. Прошле године на овај дан у Србији су млади чинили 17,3 одсто укупног становништва, рекла је Ђукић Дејановић, гостујући у Дневнику РТС.

Она је навела да статистика за ову годину показује да је положај бољи за неколико промила, преноси Танјуг. „Анализирали смо број новорођених беба у првих девет месеци у свим државама са којима смо живели у претходној Југославији, у Албанији, Мађарској, Румунији и Бугарској – све ове државе бележе пад броја новорођених беба, код нас је пораст од 612 беба, тако да смо једини позитивни”, рекла је Славица Ђукић Дејановић.

Истиче да постоји нада да ће се овај параметар поправити у наредном периоду. Говорећи о сиромаштву, министарка износи податак да због сиромаштва сваког дана 22.000 малишана оконча свој живот.

„У ромским насељима, 38 одсто нема воду за пиће, у 60 одсто нема канализације и деца су дискриминисана у погледу најелементарнијихправа у односу на другу децу. Све се ово поправља у последњих десетак година”, истакла је Ђукић Дејановић.

Највише су дискриминисана деца са посебним потребама, ромска деца, деца у руралним срединама живе у неупоредиво лошим околностима, посебно деца за коју не важи принцип инклузије у погледу школовања. Ђукић Дејановић указује да би не само буџет по мери детета, него активности по мери детета требало да буду неки императив.

„Спадамо у оне државе које имају висок индекс прекинутог детињства. Америчко министарство за рад је констатовало да Србија спада у 12 земаља, од 131 колико је анализирано, које су значајно напредовале у погледу најтежих облика рада које деца реализују, односно у који су деца укључена”, казала је она.

 

Насловна фотографија: Снимак екрана/Јутјуб

 

Извор Политика, 20. новембар 2019.