Putin: Ne znam da li će EU opstati, neke zemlje razmišljaju o izlasku

On ja na forumu „Rusija zove“ izjavio da nije isključeno da i neke istočnoevropske zemlje možda razmišljaju o izlasku iz Evropske unije

Vladimir Putin je izjavio da ne isključuje da će i neke zemlje Istočne Evrope za koju godinu doći u iskušenje da (posle Velike Britanije) napuste Evropsku uniju.

Nastupivši na investicionom forumu „Rusija zove“, izneo je procenu da će se to dogoditi u nekim od zemalja koje će oko 2028. dostići takav nivo razvoja da više neće dobijati dotacije iz budžeta EU već će morati da u njega same uplaćuju. A tada će u tim zemljama – kako je rekao – „početi da se rađaju razmišljanja slična današnjim u Britaniji“. Putin je naglasio da je Moskva zainteresovana za opstanak EU jer želi da ima posla sa „predvidljivim partnerom“. I dodao:

„Mi danas sa zabrinutošću gledamo na zbivanja u EU. I zato što je značajan deo naših deviznih rezervi u evrima, a EU nam je – iako se sve smanjilo – i dalje najveći trgovinski partner. Ne znam da li će EU opstati u svom današnjem sastavu, ali znam da lideri evropskih zemalja i sami to znaju i razmišljaju o tome. A imaju i različite scenarije za konsolidovanje Unije“.

Predsednik RF je ocenio da su carine koje SAD uvode Kini povezane s tim što je kineska ekonomija uspešnija: „Kineska ekonomija je uspešnija od mnogih velikih svetskih ekonomija, uključujući američku. To brine SAD. Ograničenja protiv ekonomije Kine Vašington uvodi primarno zbog toga, a ne zbog negativnog salda u međusobnoj trgovini“. Putin je posebno ukazao da SAD nastoje da zaustave razvoj Kine i Rusije: „Meni se čini da je to ozbiljna greška. Dubinska greška koja podriva pozicije i onih koji iniciraju takvu politiku“.

Ruski lider je, u istom kontekstu, ocenio da SAD zabranjivanjem svojim kompanijama da rade u naftnim projektima u Rusiji „same sebi pucaju u nogu“. Naglasio je da se Rusija prema SAD oduvek odnosila sa uvažavanjem i da želi saradnju „ i u tehnološkoj sferi i u ekonomiji u celini“. „Mi mo spremni za saradnju, u meri u kojoj su spremne SAD. Na to nas obavezuje i činjenica da su Rusija i SAD dve najveće nuklearne sile“.

 

Izvor Fakti, 20. novembar 2019.

PUTIN SMATRA DA JOŠ NEKE ZEMLjE RAZMIŠLjAJU O IZLASKU IZ EU
Ruski predsednik Vladimir Putin izjavio je danas da nije isključeno da i neke istočnoevropske zemlje možda razmišljaju o izlasku iz Evropske unije u narednih nekoliko godina.

Putin je to rekao učesnicima investicionog foruma „Rusija zove” i podsetio da je nesklad unutar EU počeo zbog sistema raspodele fondova koji predviđa da se značajna podrška u iznosu od nekoliko desetina milijardi evra pruža „zemljama koje još nisu dostigle određeni nivo ekonomskog razvoja”, javlja Tass a prenosi Tanjug.

„Negde oko 2028. godine pojedine istočnoevropske zemlje dostići će takav nivo ekonomskog razvoja zbog čega će morati da plaćaju. Nisam siguran da tada ne bi ponovili razmišljanje Velike Britanije (o napuštanju EU)”, rekao je Putin.

PREDSEDNIK UKRAJINE JE FIN ČOVEK
Ruski predsednik Vladimir Putin izjavio je danas da smatra da ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski istinski želi da poboljša situaciju u jugoistočnoj Ukrajini. Upitan kakav je njegov odnos sa Zelenskim, Putin je rekao da ga nema jer ga nikada nije ni upoznao ni video, javlja Tass.

„Pričali smo telefonom. Mislim da je on fin čovek, ljubazan. Mislim da on želi da promeni situaciju nabolje, posebno u Donbasu”, rekao je Putin i dodao da još ne zna da li će to moći da uradi. Ipak, istakao je Putin, napravljeni su neki pozitivni koraci poput razdvajanja snaga i opreme u dva naselja, prenosi Tanjug.

 

Naslovna fotografija: REUTERS/Maxim Shemetov

 

Izvor Politika, 20. novembar 2019.

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u