Путин: Не знам да ли ће ЕУ опстати, неке земље размишљају о изласку

Он ја на форуму „Русија зове“ изјавио да није искључено да и неке источноевропске земље можда размишљају о изласку из Европске уније

Владимир Путин је изјавио да не искључује да ће и неке земље Источне Европе за коју годину доћи у искушење да (после Велике Британије) напусте Европску унију.

Наступивши на инвестиционом форуму „Русија зове“, изнео је процену да ће се то догодити у неким од земаља које ће око 2028. достићи такав ниво развоја да више неће добијати дотације из буџета ЕУ већ ће морати да у њега саме уплаћују. А тада ће у тим земљама – како је рекао – „почети да се рађају размишљања слична данашњим у Британији“. Путин је нагласио да је Москва заинтересована за опстанак ЕУ јер жели да има посла са „предвидљивим партнером“. И додао:

„Ми данас са забринутошћу гледамо на збивања у ЕУ. И зато што је значајан део наших девизних резерви у еврима, а ЕУ нам је – иако се све смањило – и даље највећи трговински партнер. Не знам да ли ће ЕУ опстати у свом данашњем саставу, али знам да лидери европских земаља и сами то знају и размишљају о томе. А имају и различите сценарије за консолидовање Уније“.

Председник РФ је оценио да су царине које САД уводе Кини повезане с тим што је кинеска економија успешнија: „Кинеска економија је успешнија од многих великих светских економија, укључујући америчку. То брине САД. Ограничења против економије Кине Вашингтон уводи примарно због тога, а не због негативног салда у међусобној трговини“. Путин је посебно указао да САД настоје да зауставе развој Кине и Русије: „Мени се чини да је то озбиљна грешка. Дубинска грешка која подрива позиције и оних који иницирају такву политику“.

Руски лидер је, у истом контексту, оценио да САД забрањивањем својим компанијама да раде у нафтним пројектима у Русији „саме себи пуцају у ногу“. Нагласио је да се Русија према САД одувек односила са уважавањем и да жели сарадњу „ и у технолошкој сфери и у економији у целини“. „Ми мо спремни за сарадњу, у мери у којој су спремне САД. На то нас обавезује и чињеница да су Русија и САД две највеће нуклеарне силе“.

 

Извор Факти, 20. новембар 2019.

ПУТИН СМАТРА ДА ЈОШ НЕКЕ ЗЕМЉЕ РАЗМИШЉАЈУ О ИЗЛАСКУ ИЗ ЕУ
Руски председник Владимир Путин изјавио је данас да није искључено да и неке источноевропске земље можда размишљају о изласку из Европске уније у наредних неколико година.

Путин је то рекао учесницима инвестиционог форума „Русија зове” и подсетио да је несклад унутар ЕУ почео због система расподеле фондова који предвиђа да се значајна подршка у износу од неколико десетина милијарди евра пружа „земљама које још нису достигле одређени ниво економског развоја”, јавља Тасс а преноси Танјуг.

„Негде око 2028. године поједине источноевропске земље достићи ће такав ниво економског развоја због чега ће морати да плаћају. Нисам сигуран да тада не би поновили размишљање Велике Британије (о напуштању ЕУ)”, рекао је Путин.

ПРЕДСЕДНИК УКРАЈИНЕ ЈЕ ФИН ЧОВЕК
Руски председник Владимир Путин изјавио је данас да сматра да украјински председник Вoлoдимир Зеленски истински жели да побољша ситуацију у југоисточној Украјини. Упитан какав је његов однос са Зеленским, Путин је рекао да га нема јер га никада није ни упознао ни видео, јавља Тасс.

„Причали смо телефоном. Мислим да је он фин човек, љубазан. Мислим да он жели да промени ситуацију набоље, посебно у Донбасу”, рекао је Путин и додао да још не зна да ли ће то моћи да уради. Ипак, истакао је Путин, направљени су неки позитивни кораци попут раздвајања снага и опреме у два насеља, преноси Танјуг.

 

Насловна фотографија: REUTERS/Maxim Shemetov

 

Извор Политика, 20. новембар 2019.