У БиХ постигнут „компромис“, Додик и опозиција различито о значењу

Милорад Додик је нагласио да сада ово доводи Републику Српску у позицију онога што Србија има и да је увек оквир Српске био да прати Србију

Предсједништво БиХ је на данашњој ванредној сједници у Сарајеву донијело одлуку о именовању Зорана Тегелтије за предсједавајућег Савјета министара. Одлука о именовању Тегелтије биће достављена у даљу процедуру Комисији за припрему избора Савјета министара Представничког дома Парламентарне скупштине БиХ.

 

У саопштењу из Предсједништва БиХ наводи се да је донесена одлука да ће у НАТО сједиште у Бриселу бити достављен документ Програм реформи БиХ.

– Документ ће бити достављен дан након што Представнички дом Парламентарне скупштине БиХ потврди именовање предсједавајућег и министара у Савјету министара – наглашава се у саопштењу. Зоран Тегелтија, кандидат СНСД-а за ову позицију, рођен је у Мркоњић Граду 1961. године. Доктор је економских наука.

Био је запослен, између осталог, у Рафинерији нафте, Пореској управи и Републичкој управи царина Републике Српске. На мјесто начелника општине Мркоњић Град изабран је 2004. године и 2008. године. За министра финансија Републике Српске изабран је 2010. године у Влади премијера Александра Џомбића. Мандат обнавља 2013. године, у Влади коју је водила Жељка Цвијановић, све до 2018. када је поново освојио мандат у Народној скупштини Републике Српске.

 

Извор РТРС, 19. новембар 2019.

 

ВУЧИЋ ЧЕСТИТАО ДОДИКУ НА КОМПРОМИСУ
Српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик у Београду се састао са предсједником Србије Александром Вучићем. Предсједник Србије Додику је честитао на компромису постигнутим с партнерима у БиХ.

– Честитам Додику на компромису који је постигао с партнерима у БиХ. Одличан састанак у Београду – објавио је Вучић на инстаграм профилу. Српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик изјавио је данас у Београду да је о детаљима данашње сједнице Предсједништва БиХ упознао предсједника Србије Александра Вучића, који је честитао постигнути договор.

– Долазим са састанка у Сарајеву и упознао сам Вучића о детаљима – рекао је новинарима Додик, осврћући се на данашњу сједницу Предсједништва БиХ на којој је Зоран Тегелтија именован за предсједавајућег Савјета министара.

Он је напоменуо да је Србији важно да се у региону одржава стабилност и мир, те оцијенио да је у том погледу веома добро и јасно Вучићево реаговање. Додик је рекао раније да је предсједник Србије много помогао Српској и српском народу у многим питањима, те да разумије процесе и односе у БиХ.

 

Извор РТРС, 19. новембар 2019.

 

ДОДИК: ДОКУМЕНТ НЕ ПОДРАЗУМЕВА ЧЛАНСТВО У НАТО
Српски члан Председништва БиХ Милорад Додик поручио је вечерас да документ Програм реформи БиХ који је данас усвојило Председништво БиХ не прејудицира чланство БиХ у НАТО, нити нарушава војну неутралност.

Коментаришући оптужбе СДС и ПДП да је реч о издаји и да БиХ иде ка НАТО-у, Додик је рекао да би они требало да крену још од онога што је говорио Вук Караџић, који је подучавао писмености, “пиши као што се говориш, читај као што је написано”. Додик је нагласио да на првој страни документа пише да не прејудицира чланство у НАТО.

“Ово није документ који прејудицира чланство у НАТО, него се чак отворено каже да су то реформе које не прејудицирају чланство, да је за сваку врсту и кретање ка чланству потребна нова одлука Председништва и Парламентарне скупштине, те да ће се одлука доносити у складу са ставовима свих органа власти. Према томе, то је један нови квалитет”, рекао је Додик новинарима у Београду.

Он је навео да се у овом документу налази неколико битних ствари, а једна од њих која је значајна за Републику Српску предвиђа да се смањи број припадника Оружаних снага у професионалном раду, чиме би се смањили трошкови. Додик је подсетио да је раније у БиХ бошњачка страна инсистирала да се донесе Акциони план за чланство у НАТО (МАП) и да је то услов за именовање кандидата за председавајућег Савета министара.

“Ми смо донели документ који се зове реформске активности БиХ и зато би било добро да они који то критикују прочитају шта тамо пише и како пише, а онда да говоре”, поручио је Додик. Он је истакао да је, после дугих разговора, пронађен неки договор с циљем да се створе услови да се именује председавајући Савета министара, што је и урађено.

“Ја разумем ове из СДС-а и ПДП-а. Мислим да би требало мало да престану да се љуте, видим да су бијесни, разујем то зато што су они дуго неоправдано седили на мјесту у органима власти БиХ, а овим се руши њихова привилегија и покушаји да ураде много шта што није у складу са ставовима Народне скупштине Републике Српске”, каже Додик.

Он је нагласио да нигде није урушен принцип војне неутралности који је Република Српска усвојила у Народној скупштини и позвао СДС и ПДП да покажу где пише да је то доведено у питање. Он је најавио да ће о томе детаљно информисати Владу Српске.

Додик је нагласио да сада ово доводи Републику Српску у позицију онога што Србија има и да је увек оквир Српске био да прати Србију, која је, такође, војно неутрална. “Ми ћемо пратити све облике сарадње које Србија има с НАТО. Можемо да сарађујемо и увек смо говорили да можемо да сарађујемо, али да не желимо да дамо било какав допринос томе да се крећемо ка интеграцији у НАТО”, поновио је Додик.

Додик рекао да је сигуран да ће и сам НАТО најбоље протумачити овај документ те да би можда било најбоље да СДС и ПДП сачекају и виде на који ће начин сам НАТО оценити овај документ. Коментаришући изјаву бошњачког члана Председништва БиХ Шефика Џаферовића да овим документом нико није добио, нити изгубио, Додик је рекао да ће ових дана бити разговарано о томе.

“Шта је ко добио или изгубио, то је нека друга тема. Мислим да је то дио неког компромиса. Неке ствари су напросто морале оволико дуго да трају да би се дошло до тога”, рекао Додик. На питање хоће ли након овога БиХ кренути напред, Додик је рекао да се ништа драматично није десило, да је нормално формирање власти након избора свуда у свету, само је у БиХ од тога направљено чудо.

“А сада се прави чудо и од тога ако се формира власт. Много је нејасних питања и проблема и недоговорених политика, али мислим да се ту неће ништа посебно десити”, додао је он.

Он је истакао да треба да се ради на европским интеграцијама, те подсетио на приједлог Француске који говори о седам брзина и поглавља. Додик је оценио да је тај предлог унео још више забуне у процес придруживања, али да је добра вест да је коначно Европска комисија одредила комесара за проширење који ће се тим питањима бавити.

Додик каже да БиХ има неколико конкретних пројеката за које мисли да никоме нису проблем, као што је аутопут Београд – Сарајево, на чему треба да ради нови Савет министара. Он је напоменуо да БиХ нема усвојен буџет у текућој години и да још нису обављене припреме за онај за идућу годину, те додао да су то питања којима се тек требати бавити.

 

Извор Срна/Факти, 19. новембар 2019.

 

БОРЕНОВИЋ: ДОДИК ЈЕ НАЈВЕЋА ПРЕВАРА
“Милорад Додик је највећа превара у историји Републике Српске”, казао је предсједник ПДП Бранислав Бореновић. Он је рекао да је Додик данас прихватањем АНП-а одредио пут БиХ у НАТО савез .

“Овим је Додик погазио не само скупштинску декларацију о војној неутралности него и српски народ и Народну скупштину”, казао је Бореновић, наглашавајући да је “Милорад Додик човјек опасних намјера и највећа превара у историји Републике Српске”.

Додик је показао право лице – да је човјек који је спреман да погази властити народ и НСРС. Предсједништво БиХ је данас постигло договор да се Годишњи национални план (АНП) за чланство у НАТО пошаље у Брисел и да се именује Зоран Тегелтија за предсједавајућег Савјета министара БиХ.

 

Извор БНТВ, 19. новембар 2019.