Вучић дао налог да се испита наводни шпијунски скандал (ВИДЕО)

Председница Владе Србије Ана Брнабић изјавила је да се ВБА бави могућом шпијунском афером у којој руски шпијуни врбују српске агенте

Премијерка Брнабић рекла је да је председник Вучић дао налог ВБА да испита могућу шпијунску аферу о врбовању српских агената након писања појединих медија. Према ранијем писању Радиа Слободна Европа, руски дипломата и припадник Војне обавештајне службе за кога се верује да је Георгиј Клебан снимљен је како даје новац једном наводно високопозиционираном званичнику Србије, који је његова обавештајна веза у нашој земљи. На друштвеним мрежама постоји и снимак који то наводно доказује.

Председница Владе Србије Ана Брнабић изјавила је да се ВБА бави могућом шпијунском афером у којој руски шпијуни врбују српске агенте и да ће касније данас имати више информација о томе.

“Разговарала сам с председником Вучићем, он је дао налог Војно-обавештајној агенцији да случај испита. Још немамо све податке, уколико се испостави да је све истина, онда ће то бити озбиљно питање и проблем за нас. Председник је сазвао састанак у својству врховног команданта Војске Србије и обавестиће нас о резултатима истраге”, каже Ана Брнабић за Блиц.

Јутрос је из Председништва за сутра најављен састанак председника Вучића са руским амбасадором Александром Боцан- Харченком, али није познато да ли тај сусрет има везе са овим случајем и на чијиу иницијативу долази до њега.

РАЗМЕНА КЕСА
На видео снимку објављеном и на Јутјубу, види се сусрет двојице мушкараца на паркингу, одакле обојица одлазе до аутомобила једног од њих. Наводни “руски обавештајац” даје пластичну кесу “српском агенту”, који ту кесу оставља у паркираном аутомобилу. Двојица мушкараца затим одлазе у оближњи кафић, након чега се растају.

Када мушкарац, означен у опису видеа као “српски агент”, након састанка оде до свог аутомобила и отвори пластичну кесу коју је добио, у њој налази коверту са новцем, пише Радио Слободна Европа. Снимак је објављен 17. новембра.

Угледни истраживачки новинар Христо Грозев на свом Твитер налогу истакао је чињенице које на неки начин потврђују наводе медија.

“Оно што знамо досад је да је Клебан официр ГРУ, да је снимљен како размењује кесе са неким у Београду и да је изненада отишао са свог места помоћног аташеа руске амбасаде у Београду између јуна и августа ове године”. Надовезао се у следећем твиту да је непознато ко је друга особа на снимку и да ли су кесе садржале новац. “Не знамо ни ко је аутор снимка”, додао је. Грозев наводи да је у питању Георги Клебан (Georgy Viktorovich Kleban), као и да је његов идентитет утврдио путем алатке за упоређивање лица “Microsoft Azure”.

 

Извор Б92, 20. новембар 2019.

ИСПЛИВАО СНИМАК
Руски дипломата и припадник војне обавештајне службе за кога се верује да је Георгиј Клебан снимљен је како даје новац једном наводно високопозиционираном званичнику Србије, који је његова обавештајна веза у нашој земљи, открива недавно објављени снимак примопредаје новца.

Снимак је 17. новембра објављен на Јутјубу, његова аутентичност потврђена је за Блиц, а потврдио га је и угледни истраживачки новинар Христо Грозев на свом Твитер налогу. Према сазнањима Блица, на снимку са руским обавештајцем је српски званичник са чином официра. Видео су пренели бројни медији у Србији и региону, међу којима је и портал Радија “Слободна Европа” (РСЕ), који је пренео и мишљење експерата да је снимак аутентичан.

Председница Владе Србије Ана Брнабић изјавила је данас за Блиц да се ВБА, по налогу предсендика Вучића бави могућом шпијунском афером у којој руски шпијуни врбују српске агенте и да ће касније данас имати више информација о томе.

ШТА ЈЕ НА СНИМКУ?
На видео-снимку види се сусрет двојице мушкараца на паркингу у Земуну. Једном од њих лице је блуровано како би му се заштитио идентитет и за њега се тврди да је српски званичник “агент, официр”; други је Георгиј Клебан, потпуковник руске војске који је (како је за РСЕ потврђено у министарству спољних послова) био на позицији помоћника изасланика одбране при Амбасади Русије у Београду, али је са те позиције одјављен у јуну 2019. Снимак почиње кадром у којем непознати мушкарац, “српски официр”, са црвеном пластичном кесом у руци, одлази до свог аутомобила који се (наводи се у анализи РСЕ) налази на паркингу недалеко од Земунског кеја.

Нешто касније, снимак приказује сусрет тог мушкарца и Клебана у близини истог паркинга. Клебан у руци носи белу кесу. Потом двојица актера снимка одлазе у оближњи паб, где су снимљени како пију пиво. Затим их снимак приказује поново на улици где се види како Клебан предаје “српском официру” белу кесу коју је носио. У следећем кадру, њих двојица одлазе до кола „српског официра“ из којих он вади црвену кесу са непознатим садржајем и предаје је Клебану. Грле се, поздрављају и растају. Снимак потом приказује кадрове из аутомобила “српског официра” где се види како овај отвара кесу, из ње извлачи флашу (чини се алкохолног) пића, а потом и коверту из које вади свежањ новчаница који на брзину пребројава.

ИНТЕРПРЕТАЦИЈА
Христо Грозев, новинар портала “Bellingcat”, објавио је на друштвеним мрежама да је у питању Георгиј Клебан, као и да је његов идентитет утврдио путем алатке за упоређивање лица “Microsoft Azure”. “Bellingcat” је, иначе, реномирана мрежа новинара истраживача који се – најшире гледано – баве провером аутентичности фотографија и видео-снимака објављених на интернету. Грозев, истовремено, наводи да је Клебан припадник ГРУ. Он, најпре, тврди да адреса на којој Клебан пријављен адреса на којој се налази Општа војна академија, што, констатује, ни на који начин не упућује на то да је Клебан припадник тајне службе. Ипак, Клебанова супруга, пријављена је на адреси дома руске специјалне војне јединице “Спецназ” (скраћено од “Spetsialnoye nazhacheniye”, у преводу “специјалне намене“), која се доводи у везу управо са ГРУ.

– Чини се да – упркос општем уверењу – неки људи у српској обавештајној и полицијској заједници нису пресрећни активностима ГРУ у Србији. Овај снимак агента ГРУ који наводно подмићује неименованог српског званичника процурила је јуче у медије – наводи Грозев. Исту интерпретацију понудила је и особа која је снимак окачила на Јутјуб.

„Руски шпијуни корумпирају Србију. Ово је видео-запис припадника главне обавештајне управе руске војне полиције (ГРУ) пуковника Георгија Викторовича Клебана како плаћа свог српског агента који је високопозиционирани српски службеник. Клебан ради у руској амбасади у Београду. Ово је оно што Руси раде нама, нашим ‘пријатељима‘”, стоји у опису видео-снимка на Јутјубу. Како што смо навели, Блиц је успео да добије потврду аутентичности снимка, али не и његове “интерпретације”. Такође, нисмо добили ни информацију ко је блуровани мушкарац са снимка.

ФАКТА
РСЕ је, с друге стране, добио потврду да је Клебан заиста био на службовању у Србији. Како је у Министарству спољних послова потврђено за овај медиј, он је био на позицији помоћника изасланика одбране при Амбасади Русије у Београду, али је са те позиције одјављен у јуну 2019. Клебан се тако, како је објашњено у МСП, не налази на дипломатској листи активних дипломатских представника страних држава у Србији доступној на сајту Министарства која је последњи пут ажурирана 15. новембра 2019.

Клебаново име појављује се на сајту Министарства одбране Србије у вести од 23. октобра 2017, када је, како је наведено, као представник изасланства одбране Руске Федерације поводом Дана ослобођења Новог Сада у том граду обишао гробове шесторице морнара Црвене армије.

ЗА ШПИЈУНАЖУ ДО 15 ГОДИНА РОБИЈЕ
Идентитет “српског официра”, као што смо већ навели, није познат. Такође, није познато ни шта је садржај црвене кесе коју је, како се чини, предао руском обавештајцу у замену за садржај беле кесе, односно одређену количину новца.

Ако би се истрагом утврдило да су у питању документа заштићена неким степеном тајности, казна за ово дело је и до 15 година робије. Дужина робије варира од последица које су наступиле по земљу, па се у 5. ставу члана 315 наглашава да ако су те последице тешке, казна не сме бити нижа од 10 година робије.

НИЈЕ ПРВА АФЕРА: ШПИЈУНИ ГРУ ОСУЂЕНИ У ЦРНОЈ ГОРИ
Ово никако није први пут да се о деловању руских обавештајаца у Србији пише у јавности. Последња велика афера присутна у српским медијима датира из новембра 2016. године, након наводног државног удара у Црној Гори, за чије су организовање окривљена двојица агената ГРУ. Како је Блиц писао тада, главни руски безбедњак Николај Патрушев боравио је у Србији да би у Москву вратио тројицу руских шпијуна за које се сумња да су били уплетени у дешавања у Црној Гори. Патрушев, који је тада словио за шефа свих руских тајних служби, током дводневне посете имао је неколико билатералних сусрета са највишим државним функционерима. Главни циљ му је било изглађивање ситуације после разоткривања тројице руских оперативаца.

Према сазнањима Блица, они су откривени током ангажмана српских безбедњака поводом дешавања у Црној Гори уочи избора, а када је, како тврде власти у Подгорици, покушан државни удар. После дводневне посете, са Патрушевом у Москву отпутовали су и руски шпијуни. Према сазнањима Блица, они су боравили у Београду. Двојицу припадника ГРУ, Едуарда Шишмакова и Владимира Попова, оптужило је црногорско Специјално тужилаштво за тероризам и државни удар у покушају. Они су оптужени (а недавно и неправоснажно осуђени) јер су организовали криминалну групу на челу које се налазио бивши начелник српске Жандармерије Братислав Дикић и вишеструко осуђивани припадник Четничког покрета Саша Синђелић.

 

Насловна фотографија: Снимак екрана/Јутјуб

 

Извор Блиц, 20. новембар 2019.