Земан: НАТО може изаћи из „клиничке смрти“ ако одустане од „застрашивања Русије“

Из „клиничке смрти“ би НАТО, рекао је Земан, могао да се извуче ако одустане од „стратегије застрашивања Русије“ што чини на свом источном крилу

Председник Чешке Милош Земан упозорио је у Прагу да треба озбиљно схватити оцену председника Француске Емануела Макрона да је НАТО “у стању клиничке смрти”.

Из “клиничке смрти” би НАТО, рекао је Земан, могао да се извуче ако одустане од “стратегије застрашивања Русије” што чини на свом источном крилу, и ако би кренуо против правог, ако не и свог јединог непријатеља – међународног тероризма.

“НАТО је заснован на принципу углавном потенцијалног сукоба земаља, на застрашивању – као што видимо у балтичким земљама” казао је Земан на саветовању Команде Армије Чешке. Оценио је да је “међународни тероризам главни и прави, ако не и једини непријатељ” НАТО-а чија је структура “окоштала” што доводи до тога да се појављују и предлози за повлачење из Авганистана, рекао је Земан и најавио да ће се на предстојећем самиту НАТО, у Лондону, успротивити тим захтевима.

“Повлачењем из Авганистана “не само да би смо обезвредили жртве наших војника, већ би то био кукавичлук који би имао несагледиве последице: талибани би завладали целом територијом Авганистана, ликвидирали би владу и претворили Авганистан у терористичку базу, што је уосталом Авганистан пре 2001. године и био”, рекао је Земан.

Додао је да је Авганистан највећи произвођач опијума на свету, те би та “терористичка база” имала довољно новца за диверзије. Земан је подсетио да је 2001. године рекао: “С терористима се не преговара, с терористима се ратује” и додао да “та реченица важи и данас”.

 

Насловна фотографија: REUTERS/David W Cerny

 

Извор Бета/НСПМ, 20. новембар 2019.